Traplopen voor beginners

trap baby

Traplopen is iets waar we over het algemeen niet meer over na hoeven te denken. Men gaat zonder enige problemen trappen op of af, zeker als ze niet zo hoog zijn. Toch was dit wel eens anders… Voor kinderen is het traplopen een gigantische uitdaging. Ze moeten deze vaardigheid echt nog leren. Omdat kinderen vaak wat overmoedig zijn en het gevaar van een trap niet inzien, is het van belang om ze te begeleiden in deze ontdekkingstocht. Hoe zorgt u voor een veilige trap omgeving voor de allerkleinsten?

kind trap

Veiligheid kan heel stylish zijn 

Als uw spruit nog te klein is om het traplopen uit te proberen, is het belangrijk om een traphekje te installeren. Gelukkig snappen productontwikkelaars steeds beter dat ouders hun mooie interieur liever niet helemaal willen opgeven nadat dat de ooievaar langs is geweest. Er zijn daarom steeds meer traphekjes die niet alleen praktisch zijn en uw kind van de trap af houden, maar die ook nog eens goed passen bij het ontwerp van de trap. Kies daarom voor een traphekje in dezelfde kleur, materiaal of stijl als uw trap. Zo kunt u nog altijd genieten van uw hippe trap en hoeft u zich geen zorgen te maken om de veiligheid van de kinderen.

Vermijd obstakels

Steeds de trap op en af om iets naar de andere verdieping te verplaatsen kan irritant zijn. Helemaal naar boven alleen voor dat ene paar schoenen is de tijd soms niet waard. In veel huishoudens eindigen deze spullen dan op de eerste treden van de trap. Toegegeven, dit is misschien wel de meest effectieve manier om aan alle huisgenoten te communiceren dat die spullen verplaatst moeten worden, maar met een klein mensje in huis is dit niet heel verstandig. Als kinderen nog moeite hebt met traplopen is het lastig om voor ze om hieromheen te manoeuvreren en dit kan dus gestruikel veroorzaken. Probeer de trap daarom toch altijd vrij te houden.

trap baby

Zorg voor een veilige trap

Voor de beginnende traploper zijn de handen van papa of mama natuurlijk het meest vertrouwde hulpmiddel. Op een gegeven moment zullen ze hier toch vanaf moeten. Een goede trapleuning is dan een goede plaatsvervanger. Het is natuurlijk altijd belangrijk om een trap te hebben die in goede staat verkeert, maar met jonge kinderen is dit al helemaal essentieel. Als u beschadigingen aan uw trap heeft of nog geen goede leuning heeft waar uw jongste huisgenoten zich aan vast kunnen houden, neem dan zeker eens contact met ons op. Wij helpen u graag aan de allerveiligste trappen.

Inspiratie: traprenovatie met stootborden in verschillende kleuren

12-caramel

Als u op zoek bent naar een mooie manier om uw dichte trap echt helemaal af te werken, dan kunt u niet om stootborden heen. Stootborden zijn de verticale plankjes tussen de traptreden en deze worden dus alleen geïnstalleerd bij dichte trappen. Open trappen hebben, logischerwijs, geen vulling tussen de treden. Stootborden zijn heel bepalend voor het uiterlijk van de dichte trap. Wilt u uw trap een geheel andere look geven? Denk dan zeker ook eens aan gloednieuwe stootborden. Maar welke keuze heeft u daarin nou eigenlijk?

Matchend met de treden

U kunt ervoor kiezen voor stootborden van precies hetzelfde materiaal als de rest van uw trap en traptreden. Dit zorgt voor een heel rustig uiterlijk van de trap, het geheel heeft immers maar één kleur. Ook vloeien de traptreden dan mooi in elkaar over. Als de rest van uw interieur al vrij druk is, is dit misschien een goede keuze. De trap straalt dan kalmte uit en er wordt geen nieuwe kleur geïntroduceerd. Deze optie is vooral erg geschikt voor lichter gekleurde trappen. Deze kleuren zullen minder snel als een optisch zwaar blok voelen.

12-caramel

Doe eens gek

Stootborden lijken misschien wat saai, maar niks is minder waar. U kunt ze ontzettend leuk pimpen en daarmee de echte eyecatcher van de trap maken. Zo kunt u lichtjes laten installeren die op deze borden schijnen. Deze lichtjes zijn ook weer in verschillende varianten en kleuren verkrijgbaar. U kunt de stootborden ook met krijtverf beschilderen en vervolgens op elke traptree een ander berichtje schrijven. Dit geeft u de mogelijkheid om elke traptrede een ander lief berichtje te schrijven voor uzelf of uw huisgenoten.

Creëer contrast   

Als u liever wat meer afwisseling heeft in uw huis, kunt u beter kiezen voor een contrasterende kleur stootbord. Witte stootborden passen heel erg mooi bij veel verschillende materialen. Als u een donkere houten trap heeft, straalt deze kleur bijvoorbeeld net wat meer licht uit dan de donkere stootborden. Deze kleur stootborden passen eigenlijk bij alle materialen en alle kleuren. Ook zijn ze een ideale combinatie met de eerder genoemde lichtjes, omdat ze het licht mooi weerkaatsen. Met wit zit u dus eigenlijk altijd goed.

Toptrap renovatie

Heeft u al nagedacht over hoe uw stootborden eruit moeten komen te zien? Onze specialisten informeren u graag over de mogelijkheden voor uw trap en wat het beste past bij uw trap en interieur. Neem daarom snel eens contact met ons op om uw plannen te bespreken. We horen graag van u!

Verschillende verlichting voor uw trap

Steeds meer mensen kiezen voor een traprenovatie met trapverlichting. Met verlichting voegt u extra sfeer toe aan de trap en het trappenhuis. Bovendien draagt trapverlichting bij aan meer veiligheid in huis. Een ongeluk zit in een klein hoekje en met verlichting op de trap verkleint u het risico op een val of misstap. Als u ’s avonds of ’s nachts de trap op en af loopt, ziet u goed waar u loopt. Wel zo’n prettig idee.

Trap met verlichting

Manieren om uw trap te verlichten

Er zijn heel veel manieren om uw trap te verlichten. Welke manier u kiest, hangt weer af van uw interieur, uw smaak en de vorm van de trap. U kunt uw trap verlichten op de volgende manieren:

 

 • Spotjes of ledlampen aan de wand
 • De trapleuning verlichten
 • Led-strips onder iedere traptrede
 • Lichtstrips op iedere traptrede

Spotjes of ledlampen aan de wand

De meest eenvoudige manier om een trap te verlichten is door lampen aan de wand te hangen. Spotjes zijn erg in trek als wandverlichting. Sommige in- en uitbouwspots zijn haast onzichtbaar, totdat u ’s avonds het licht aandoet. Een andere mogelijkheid is led-blokjes met ledlampjes die u aan de muur monteert. Deze blokjes geven licht aan de zijkant van de trap. De ledlampjes werken op batterijen en gaan branden door een sensor.

Verlichting aan de leuning

Het is ook mogelijk om de trapleuning te verlichten. Dit kunt u doen door aan de leuning een led-strook te monteren. Hiermee wordt de hele trapleuning op een duurzame wijze verlicht.

Ledstrips onder iedere traptrede

Wilt u dat u gehele trap verlicht is? Dan is trapverlichting in de traptreden een goede keuze. De verlichting kunt u heel makkelijk aanbrengen met ledstrips die u onder de traptreden plakt. Op deze manier wordt iedere trede verlicht met een ledstrip die onder de trede is geplakt. Deze strips zijn een makkelijke en snelle oplossing om uw trap volledig te verlichten.Trapleuning en verlichting

Lichtstrips op iedere traptrede

Een ander idee is om uw trap te verlichten met ‘glow in the dark’ strippen. Zodra het donker wordt, lichten deze strippen op en geven ze ruim acht uur licht. U kunt de strippen op een aantal traptreden plaatsen, maar ook op alle treden. Een groot pluspunt van deze aluminium lichtstrippen is dat ze geen stroom verbruiken. Zo bent u dus ook nog duurzaam bezig!

Spaarzame ledlampen

Naast aluminium lichtstrippen kunt u de traptreden ook verlichten met spaarzame ledlampen. Deze lampen zijn schokbestendig, waardoor ze ideaal zijn voor trappen. Met ledverlichting op uw trap creëert u een helder licht.

Een snelle en efficiënte traprenovatie

Als u op zoek bent naar een snelle traprenovatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten. Ze vertellen u graag meer over de mogelijkheden op het gebied van een traprenovatie. Dankzij hun kennis en ruime ervaring bieden ze u altijd een oplossing op maat. Onze specialisten werken snel en zeer efficiënt. Hierdoor is een traprenovatie binnen één tot twee dagen uitgevoerd.

Zo fleurt u eenvoudig het trappenhuis op

Open trap renoveren naar gesloten trap

De snelste manier om een mooi trappenhuis te krijgen, is door middel van een traprenovatie. Het begint namelijk bij de treden. Een traprenovatie kan al binnen één tot twee dagen worden uitgevoerd. Onze specialisten staan graag voor u klaar om u van advies te voorzien. Zo profiteert u jarenlang van een prachtige trap in uw woning.

Denk bij een traprenovatie ook aan het trappenhuis. Deze ruimte verbindt de verdiepingen met elkaar. Het trappenhuis is vaak een vergeten oppervlakte als het gaat om de styling, terwijl dit één van de meest gebruikte plekken in uw woning is. Het is eigenlijk zonde dat er zo weinig aandacht aan wordt besteed. Gelukkig kan het ook anders. Er zijn namelijk heel veel manieren om uw trappenhuis eenvoudig op te fleuren.

Plaats een kapstok of kledingkast

Is uw trap vlakbij een ingang of de voordeur geplaatst? Dan fleurt u uw trappenhuis eenvoudig op met een kapstok of kledingkast. Of hang een paar planken aan voor dozen met sjaals, mutsen of handschoenen. Het is ook mogelijk om de ruimte onder de trap om te toveren tot een grote diepe kast, waar u zomer- of winterkleding opbergt. Of houdt de ruimte open en plaats er een vrolijk gekleurd bankje of een mooie kist.  

kapstok

Ga aan de slag met woonaccessoires

Door posters of fotolijstjes aan de wanden van het trappenhuis te hangen, geeft u het trappenhuis al snel een vrolijke look. Kies voor posters en lijstjes die op uw interieur aansluiten, zodat het een geheel wordt. Wilt u wat anders? Dan is het leuk om mandjes met planten aan de muur op te hangen. Naast het stylen van de wanden kunt u er ook voor kiezen om de traptreden zelf op te fleuren. U doet dit eenvoudig  door op een paar hoeken kleine plantjes of lantaarns te plaatsen. Dit geeft een knusse uitstraling.

Besteed aandacht aan de muren

Schilder de muren in een kleur die bij de rest van uw interieur past. Hiermee creëert u eenheid in uw woning. Wilt u iets anders dan een kleur op de muur? Beplak de wanden dan met een doorlopend fotobehang. Dit kan een beeld zijn van een skyline van uw favoriete stad, een bol vol groene bomen of een azuurblauwe zee. Uniek idee toch?

Trapleuning met lampen

Kies voor een passende trapleuning

De trapleuning is een belangrijke toevoeging aan uw trap. Deze zorgt niet alleen voor meer veiligheid, maar geeft uw trappenhuis en uw woning ook de gewenste uitstraling. Tegenwoordig is er veel keus in het type leuningen. Van RVS tot aan hout. Wat betreft RVS heeft u de keuze uit een gepolijste, geborstelde of gesatineerde trapleuning. Wilt u graag meer weten over een traprenovatie? Of wilt u een trapleuning van RVS laten plaatsen? Neem dan contact op met onze specialisten. Zij vertellen u graag meer over de vele mogelijkheden.

Zo laat u oude trapbekleding recyclen

recyclen

Recyclen past het in verlengde van een duurzaam leven. Zo zijn plastic, papier en glas bekende materialen die geschikt zijn voor recycling. Maar wist u dat naast afval recyclen het ook mogelijk is om gerecyclede trapbekleding te kopen? Of om uw gebruikte trapbekleding te laten recyclen, in plaats van weg te gooien? Door te kiezen voor deze materialen, draagt u een steentje bij aan een beter milieu zonder dit ten koste te laten gaan van de kwaliteit van de trapbekleding.

recyclen

Waarom recyclen?

Recyclen is het principe van het opnieuw gebruiken van materialen. Tweedehandse trapbekleding wordt bewerkt zodat het opnieuw gebruikt kan worden. Gerecyclede trapbekleding kan dus als nieuw beschouwd worden. De levensduur van het materiaal wordt verlengd, waardoor er minder energie, brandstof en water nodig is om deze te produceren in vergelijking met een nieuw tapijt. Ook wordt er minder afval geproduceerd, wat de uitstoot van CO2 naar beneden brengt. Kortom er zijn genoeg redenen om voor een gerecyclede trapbekleding te kiezen.

Een gebruikt tapijt wordt overigens niet altijd gerecycled tot een nieuw tapijt. Zo kan een tapijt van wol ook gerecycled worden tot een isolatiemateriaal.

Veelzijdig tapijt

Wilt u een milieubewuste keuze maken? Dan is het belangrijk dat u voor materialen kiest die minder belastend zijn en daarbij eenvoudig gerecycled kunnen worden. Maar dit is natuurlijk niet de enige voorwaarde. Voor de meeste mensen geldt dat ze best een milieubewuste keuze willen maken, maar dat dit niet ten koste mag gaan van gemak en comfort. Gelukkig zijn er materialen zoals wol en nylon die comfortabel en zacht aanvoelen en uitermate geschikt zijn voor recycling. Dit noemen we veelzijdige tapijten. Er zijn speciale keurmerken die aangeven hoe milieuvriendelijk een materiaal is. Zo leveren wij trapbekleding voorzien van speciale keurmerken wat betekent dat ze geen schadelijke stoffen voor het milieu bevatten.

Traprenovatie

Milieuvriendelijk pvc

Ook met pvc maakt u een milieubewuste keuze. Pvc is namelijk eenvoudig te recyclen, wat we in de praktijk ook steeds vaker zien gebeuren. Bent u op zoek naar pvc zonder schadelijke stoffen? Kies dan voor een variant die over een DIBt keurmerk beschikt. Dit keurmerk wordt uitgegeven door het Duitse Instituut voor Bouwtechniek. Zij zien toe dat het materiaal geen schadelijke stoffen bevat.

Wij leveren pvc voor uw trap dat milieubewust is geproduceerd, zonder in te leveren op kwaliteit. Ook wanneer u op zoek bent naar andere milieubewuste materialen voor uw traprenovatie kunnen wij u een aantal opties geven. Neem contact op via het formulier op de website, of kom langs in onze showroom in Purmerend.

Een trap zonder stootborden, kan dat?

Open trap

Wanneer het tijd is voor een traprenovatie kijkt u naar een aantal onderdelen, zoals het materiaal en de vormgeving. Met het oog op het laatste is het dan wel zo prettig als de trap aansluit op de rest van uw interieur. Heeft uw woning een moderne of industriële look? Dan is een traditionele, gesloten trap wellicht wat minder passend voor uw woning. In dat geval kunt u op zoek gaan naar exemplaren met een andere vormgeving. Maar is het eigenlijk wel mogelijk om een trap zonder stootborden te laten plaatsen bij een traprenovatie?

Trap

De functie van stootborden

Een stootbord is de ruimte tussen de treden. Dit gedeelte is een onmisbaar element bij gesloten trappen, aangezien dit het geheel afsluit. Dit is niet alleen mooier voor het oog, maar werkt ook isolerend en houdt stof en ander vuil tussen de treden tegen. Daarnaast maakt dit materiaal de ruimte tussen de treden ook nog eens extra stevig. Heeft u op het moment nog een gesloten trap en is een traprenovatie een plan voor later? Dan kunt u ondertussen ook zelf creatief aan de slag, door de stootborden in een passende kleur te verven of voorzie deze van een opvallend stuk behang. Op internet en in tijdschriften kunt u wat dat betreft de nodige inspiratie opdoen.

Open trappen

Hoewel stootborden zorgen voor extra stevigheid tussen de treden, is ook mogelijk om te kiezen voor een trap zonder deze elementen in de vorm van een open trap. Dit past niet alleen bij elk interieur, ook laat het de ruimte groter lijken. In dit geval is het wel verstandig om eerst te overleggen met een specialist. Deze zorgt voor een veilige constructie. Bij een open trap is het namelijk verstandig om niet alleen te letten op de vormgeving, maar ook op de veiligheid. Dit kan door een trapleuning aan de ‘open kant’ aan te brengen. Zo heeft u altijd extra houvast. Daarnaast worden de treden extra verstevigd, zodat u rustig naar boven en beneden kunt lopen.

Wilt u graag het open en ruimtelijke gevoel van de trap zoveel mogelijk behouden? Dan kunt kiezen voor materiaal dat de ruimte niet afsluit, zoals glas. Daarnaast zijn er ook nog andere alternatieven in de vorm van een trapleuning met spijlen, een raster of laat een kastenwand bouwen met open elementen.  

Open trap

Conclusie

De vraag of het mogelijk is om een trap zonder stootborden te plaatsen, kunnen we beantwoorden met een volmondig ‘ja’. Tijdens de plaatsing van een open trap houdt de specialist rekening met de constructie, zodat de functie van de stootborden met het oog op extra stevigheid wordt overgenomen. De open trap houdt u overigens eenvoudig schoon door het stof en ander vuil te verwijderen met een stofzuiger of een stofdoek. Daarnaast heeft een open trap nog een ander voordeel. Het kan namelijk voorkomen dat uw smaak na verloop van tijd verandert, of dat u het interieur graag wil voorzien van een compleet andere look. Dan is het mogelijk om van de open trap alsnog een dichte trap te maken, inclusief stootborden. Neem contact op met onze specialisten voor meer informatie.

De onmisbare accessoires voor uw trap

Trap met rvs leuning en spotjes

Onze specialisten staan voor u klaar wanneer u een volledige traprenovatie wilt. Zo heeft u jarenlang plezier van de nieuwe trap in uw woning. Maar u kunt zelf ook een aantal accessoires aanschaffen op het gebied van veiligheid en onderhoud van uw trap. Denk hierbij aan extra versteviging voor op de treden, een hekje om het trapgat mee af te sluiten en de nodige schoonmaakmiddelen zodat het materiaal op de treden in goede staat blijft.

Trapleuning

Sta stevig op elke trede

Zorg dat u gerust de trap op en af kunt lopen zonder uit te glijden door de treden te voorzien van antislip. Dit kan eventueel ook gelijk geregeld worden bij de traprenovatie zelf. Geef in dat geval uw wensen aan bij de specialist. Antislip is verkrijgbaar in verschillende soorten, zoals stroken, strips of matjes die u eenvoudig aan de treden bevestigt. Met de styling van dit hulpmiddel hebben de fabrikanten ook rekening gehouden, zo is antislip voorzien van bijvoorbeeld prints en verkrijgbaar in allerlei kleuren zodat dit aansluit op de rest van uw trap en interieur. Wilt u zelf graag aan de slag? Neem dan eens een kijkje bij de plaatselijke bouwmarkt welke antislip zij aanbieden.

Een veilige afsluiter voor elke trap

Heeft u kleine kinderen? Of zijn uw huisdieren steeds op de bovenverdieping te vinden? Sluit het trapgat dan af met een traphekje. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, zoals een vouwhekje, een rolhek of de welbekende variant met spijlen. Zorg er in dit geval wel voor dat de muur of de trappost waaraan u het hekje wilt bevestigen sterk genoeg is. Bij een brosse muur is de kans aanwezig dat het hekje bij de minste kracht loskomt van de muur. Let er daarnaast, in het geval van kleine kinderen, ook op dat er niet te veel ruimte tussen het hekje en de vloer zit. Zo kan de kleine niet alsnog onder het hekje door kruipen.

Schoonmaakmiddelen voor het onderhoud

Om uw trap na de traprenovatie een lange levensduur te geven, is het belangrijk om ook goed te letten op het onderhoud. Zo blijft het materiaal mooi ogen. Haal elke week de stofzuiger over de treden om stof en ander vuil te verwijderen, ook wanneer u zonder schoenen in huis loopt. Verder is het belangrijk om het materiaal op de treden te behandelen met de juiste schoonmaakmiddelen.

Houten trap

 

 • Laminaat of hout
  Heeft u laminaat of hout als trapbekleding? Gebruik dan niet te veel water bij een schoonmaakbeurt. Hoewel deze vorm van bekleding naadloos aansluit, kan het water zich gaan ophopen in de kieren of onder het materiaal gaan zitten. Hierdoor krijgt u een bolling onder het hout. Wanneer u vlekken wilt verwijderen kunt u het beste schoonmaakazijn gebruiken of speciale reinigers voor laminaat van bekende merken. Deze zijn verkrijgbaar in de grotere supermarkten en bouwmarkten. Deze speciale reinigers bevatten stoffen waardoor de bovenste laag intact blijft en het materiaal blijft glanzen.

 

 • Pvc
  Heeft u pvc als trapbekleding? Dan is het niet nodig om een speciaal schoonmaakmiddel aan te schaffen. Pvc stoot van zichzelf al veel vuil af. Zijn er toch nog wat vlekjes zichtbaar? Wrijf dan over de treden met een licht vochtige doek met eventueel een mild schoonmaakmiddel.
 • Linoleum
  Het linoleum op uw trap heeft door de samenstelling van het materiaal een glanzend oppervlak. Het is belangrijk om dit te behouden, daarom is het niet nodig om de treden uitgebreid te boenen. In dit geval kunt u, net als bij pvc, de treden afnemen met een licht vochtige doek en gebruik eventueel een sopje van lauw water en een mild schoonmaakmiddel. Gebruik in dit geval geen schoonmaakazijn, omdat het zuur de bovenste laag aantast.

 

 

Voorbeelden van moderne trappen

Van een open trap in huis een gesloten trap maken

Hoewel ons traprenovatiebedrijf meer gespecialiseerd is in het ontwerpen van karakteristieke houten trappen, willen we u de trends op het gebied van moderne trappen ook niet onthouden. We geven u in dit artikel een aantal voorbeelden van moderne trappen en de trends die er zijn op dit gebied.

Steeds meer open trappen

De afgelopen jaren zien we steeds meer een trend dat het populair is om een dichte trap weer open te maken. Dit kan soms veel werk opleveren omdat de trap dan ook aan de onderkant gerenoveerd moet worden. Wel kan het ook handig zijn voor praktische redenen, omdat een open trap meer ruimte oplevert.

Van een open trap in huis een gesloten trap maken

Vaste trap naar de zolder

Iedereen kent ze wel, van die onstabiele gammele trapjes die je uit moet klappen om naar de zolderkamer te gaan. Steeds meer mensen willen hier vanaf en kiezen ervoor om een vaste trap naar de zolderkamer aan te laten brengen.

Praktische trappen die ook als kasten fungeren

Trappen worden ook regelmatig gerenoveerd om praktische redenen, zoals we hierboven al even genoemd hebben, kan je hiermee meer ruimte creëren. Dit kan er ook voor zorgen dat je de onderkant van een trap als opbergruimte of als kast kunt inrichten.

Witte trappen gecombineerd met glas

Een strakke en moderne look creëren doe je tegenwoordig vooral door zo weinig mogelijk afleidende elementen te gebruiken. Sommige mensen vinden dat het er net als een ziekenhuis uitziet maar toch kan het erg mooi zijn om een moderne witte trap in combinatie met een glazen wand aan te laten brengen.