Tips voor het bouwen van een kunstmatig meer in jouw tuin

meer

Ornamentele meren volgen de meest actuele decoratietrends. Ze komen binnen als optie voor degenen die verfijning, gevoel van welzijn en meer natuurlijke aspecten willen brengen met behulp van water in de landschapsarchitectuur. Of het nu gaat om residentiële of commerciële ruimtes, de tips voor de bouw van een meer die we hieronder presenteren kunnen je helpen bij het opstarten van jouw project.

Ook wel bekend als kunstmatige meren, worden deze ruimtes decoratieve bronnen van grote verfijning. Met oneindige mogelijkheden van vormen en maten. En dan hebben we het nog niet eens over de verscheidenheid aan materialen, zoals stenen en planten die gebruikt kunnen worden voor decoratie en vissen die het meer compleet maken en tot leven brengen.

Selectie en voorbereiding van de locatie

Voordat je met het project begint, moet je rekening houden met de plaats waar de sierplas zal worden gebouwd en welk ontwerp deze zal hebben. De verwachting en het beschikbare budget moeten worden afgestemd op de omvang van het project. In dit stadium is het ook belangrijk om een bedrijf te raadplegen dat de materialen voor jouw meer verkoopt. Op deze manier heeft je al een idee van het bedrag dat je gaat besteden om aan de slag te gaan.

Kies een gebied dat niet te dicht bij de grote bomen ligt, want de ophoping van bladeren en vruchten kan schadelijk zijn voor het ecosysteem van het meer en het water vervuilen en vertroebelen. Dit zal het moeilijk maken om jouw meer verderop te onderhouden. Als je nadenkt over de esthetiek van de ruimte is het interessant om ervoor te zorgen dat deze in het zicht is en dat deze opvalt op het terrein.

Starten van de werkzaamheden

Vanwege de capaciteit van de filters en andere systemen wordt aanbevolen dat het meer tot 30.000 liter water kan bevatten, of een capaciteit van minstens 1.000 liter heeft. Maar niets staat de aanleg van siervijvers met andere volumes in de weg. Alles zal afhangen van het gebied en het beschikbare budget voor het project,

Waterdicht maken van het meer

De meren kunnen worden gemaakt in metselwerkconstructies of in praktische en snelle systemen waarbij gebruik wordt gemaakt van waterdichte dekens. In metselwerkconstructies zijn er specifieke afdichtingsproducten die gebruikt moeten worden. Wanneer de constructie direct op de aarde ligt, is het gebruik van waterdichte platen het meest geïndiceerd.

Het kiezen van de decoratieve afwerkingen

Om af te werken moet de structuur worden afgewerkt met elementen zoals zand en stenen van verschillende soorten en maten – ze kunnen kunstmatig of natuurlijk zijn. Vermijd het “stapelen” van stenen, want dit geeft het meer een zeer kunstmatig uiterlijk.

Probeer grotere stenen te gebruiken aan de randen van het meer en, wat kleiner, om de ruimtes op te vullen. Het speciale zand voor de meren wordt ook veel gebruikt op de bodem, waardoor het meer zeer helder en mooi is. Geef de voorkeur aan lagen van 10 cm zand, zodat anaërobe filtering mogelijk is – dit zal het biologische evenwicht van het meer enorm helpen.

Bron: www.tuinenmagazine.nl

Gastblogs

renoverenverbouwenwerkzaamheden

Comments are disabled.