Zo maakt u de trap kindvriendelijk

Jongetje op trap

De trap is een essentieel onderdeel van uw woning om bij een andere verdieping te komen. In de meeste gevallen zijn de huizen zo ingericht, dat dit ook de weg is naar de slaapkamers. Wanneer u kleine kinderen heeft, is dit voor de kleine koters een interessant onderdeel om op en af te klauteren. Maak daarom de trap kindvriendelijk, zodat uw kroost niet het gevaar loopt om zonder toezicht de treden te beklimmen en uiteindelijk een vervelende smak te maken. Maar daarnaast is het ook belangrijk dat u zonder problemen met uw kleine spruit op de arm de trap op en af kan lopen. Wij helpen u graag met advies en de juiste bekleding van de treden.

Jongetje op trap

De trap aflopen met uw kind in de armen

U heeft zelf waarschijnlijk al ontdekt wat de meest comfortabele houding is om uw kind van de trap te dragen. Zorg daarnaast wel voor voldoende houvast, zodat u zelf ook met een veilig gevoel van de treden loopt. Het is aan te raden om in ieder geval een leuning te (laten) bevestigen aan de zijkant van de trap, zodat u zich met de andere arm vast kunt houden. In ons assortiment vindt u leuningen en zelfs traphekken en rails voor de beste beveiliging van de ruimte om en bij uw trap. Dankzij het roestvast staal, krijgt u minder snel te maken met slijtage en houdt u het geheel eenvoudig schoon.
Daarnaast kunnen wij de treden voorzien van een antislip mat, zodat u zelfs op sokken stevig staat.

Kindvriendelijk materiaal

Wanneer u kind gaat kruipen en lopen en de omgeving gaat verkennen, is het verstandig om een traphekje aan beide kanten van de trap te plaatsen. Zorg dat deze hoog genoeg is en een stevig sluiting heeft. zodat uw kind niet alsnog het hekje met gemak open kan krijgen. Wanneer u uw kind wilt leren om de trap te beklimmen, is het verstandig om ook rekening te houden met de bekleding op de trap. De eerste periode zal de kleine spruit zich voornamelijk ophijsen vanaf de knieën. Dan is het wel zo prettig als de trapbekleding geen vervelende schaafplekken achterlaat. Met kort tapijt kan dit bijvoorbeeld gebeuren. Kies daarom voor materialen met een iets gladder oppervlak, zoals pvc, linoleum of laminaat. Om te zorgen dat er voldoende houvast is, worden ook hier weer antislip matten of een veiligheidsprofiel aangebracht. Het laatstgenoemde voorbeeld zijn lijnen die laten zien wanneer een trede begint en voelen stroef aan aan de voeten.

Vrouw vallen van trap

Grootte van de treden

Naast de bekleding van de treden en een leuning, is het verstandig om ook eens kritisch te kijken naar de grootte van de treden. Vooral in de wat oudere huizen kunnen de trappen steiler en de treden smaller zijn dan wat u zou verwachten. Voor een kind kan dit gevaarlijk zijn, omdat er op een smalle trede onvoldoende ruimte is om te ‘klimmen’.  Verdiep u daarom eens in de mogelijkheden van overzettreden. Zoals de naam al aangeeft, worden deze treden over de bestaande treden aangebracht. Zo gaat een traprenovatie snel en eenvoudig en heeft u binnen no time een trap die een stuk veiliger is voor uw kleine spruit.

Trapbekleding tegen koude voeten

kurk boomschors

De verschillende seizoenen brengen ook hun eigen voor- en nadelen met zich mee. In de zomer is het vaak heerlijk warm, maar door de hitte kunt u wellicht helemaal niet zo goed slapen. Tijdens de wintermaanden kunnen we vaak genieten van een mooi wit landschap, maar het kan in de periode zowel buiten als binnen verschrikkelijk koud zijn. Het is dan heerlijk om onder een warme deken te genieten van een warme kop thee, koffie of chocolademelk. Maar wanneer u de trap oploopt naar de slaapkamer, voelen de treden aan als ijsklompen aan uw voeten. Gelukkig zijn er verschillende soorten trapbekleding die dit kunnen voorkomen.

kurk boomschors

Tapijt: zacht en comfortabel

Bij comfortabele en zachte trapbekleding is tapijt de eerst voor de hand liggende optie. Het tapijt houdt de warmte vast en voelt ook nog eens heel prettig wanneer u op de treden stapt. Houd er in dit geval wel rekening mee dat niet alle soorten tapijt geschikt zijn als bekleding voor de treden. Hiermee doelen we voornamelijk op de kwaliteit. Tapijt kan nogal verschillen in de samenstelling en de dichtheid. Door het intensieve gebruik kunt u dus bij een tapijt van mindere kwaliteit binnen korte tijd al te maken krijgen met stevige slijtage. In dit geval raden wij u natuurtapijt aan, deze is ook te vinden onder de naam sisal. Het voordeel van deze bekleding is de isolerende functie. Daarnaast hoeft u zich geen zorgen te maken om slijtage; de plantaardige vezels in dit tapijt raken niet snel beschadigd door vuil van buiten. Ook voorkomen de vezels dat dit vuil dieper in het materiaal trekt.

Natuurlijk bent u ook vrij om te kiezen voor een hoogpolig tapijt. Houd er in dit geval wel rekening mee dat u meer tijd kwijt bent aan het onderhoud. Door de lengte van het tapijt heeft u wel meer kans dat stof en ander vuil tussen de bekleding blijft zitten. Haal dus minstens eens per week de stofzuiger grondig over het tapijt heen.

De tussenoplossing

Bent u groot liefhebber van beton, marmer of hout? Dan is dit ook zeker mogelijk om aan te (laten) brengen als trapbekleding. Houd er echter wel rekening mee dat deze materialen wel kouder aanvoelen aan uw voeten. In dit geval kunt u kiezen voor een oplossing in de vorm van een traploper. Deze extra bekleding loopt over het midden van de treden, zodat u alsnog gerust met blote voeten over de trap kan lopen zonder last te krijgen van de kou. In dit geval kunt u ook weer kiezen uit verschillende soorten tapijt. Naast de isolerende werking zorgt de traploper ook voor extra grip tijdens elke stap. En wilt u na verloop van tijd de trap een andere uitstraling geven? Dan vervangt u deze traploper eenvoudig voor een ander exemplaar.grote luxe trap

Kurk combi: slijtvast en stijlvol

Wellicht heeft u niet vaak van deze optie gehoord, maar ook kurk combi is een uitstekende keuze wanneer u geen koud gevoel aan de voeten wilt tijdens het traplopen. Kurk combi bestaat in de basis uit schors, wat de warmte in uw woning als het ware absorbeert. Door de antistatische werking hoeft u zich geen zorgen te maken dat er continu vuil op de treden ligt. En wilt u het liefst wat kleur aanbrengen in uw woning? Dan is het mogelijk om deze trapbekleding te laten fabriceren in de tint die bij uw interieur past. Benieuwd naar de andere voordelen van dit materiaal? Neem contact met ons op, of neem een kijkje in onze showroom.

Voorkom een allergische reactie met deze trapbekleding

kurk

Hoe schoon u de woning ook houdt, er kan zich altijd wat stof ophopen in bepaalde hoekjes. En ook al ziet u het niet, huisstofmijt is eigenlijk altijd aanwezig in elk huishouden. Vaak merkt u hier niets van, maar als u juist allergisch bent voor stof en deze mijten is het begrijpelijk dat u er alles aan wilt doen om een allergische reactie te voorkomen. Kies daarom voor meubelen en een ondergrond die u eenvoudig schoon kunt houden. Wij geven u als trapspecialist graag advies voor de juiste trapbekleding om de allergische reacties te voorkomen.

huisstofmijt

Oorzaak stof en huismijt

U heeft vast wel eens eerder van huisstofmijtallergie gehoord. Maar wat is het nou precies? Huisstofmijten zijn minuscule witte beestjes die u met het blote oog haast niet kunt zien, omdat ze hoogstens 0,6 mm groot zijn. Deze kleine mijten vinden het heerlijk om zich te nestelen in het stof van uw tapijt, meubelen, gordijnen, dekbed en matras om zich vervolgens te voeden met uw huidschilfers. Ze doen u verder geen kwaad, maar u kunt juist wel allergisch reageren op de uitwerpselen van de huisstofmijt. Veelvoorkomende klachten zijn vaak niezen en een verkouden gevoel het hele jaar door en geïrriteerde ogen. Ook kunt u last krijgen van uw luchtwegen, bij het ademhalen maakt u bijvoorbeeld een piepend geluid.

Naast huismijt kunt u allergisch reageren op stof. Dit is eigenlijk een ophoping van vuil, zoals vezels van het tapijt, uw kleding en huidschilfers. Vaak ziet u het stof pas als het zich heeft opgehoopt tot een grotere hoop, maar het is eigenlijk altijd aanwezig. U kunt last krijgen van dezelfde allergisch reactie als bij huisstofmijtallergie. Daarom is het in dit geval belangrijk om uw woning regelmatig te stofzuigen en voor de juiste bekleding van uw vloer en trap te kiezen.

Antistatisch materiaal

Om te voorkomen dat u last krijgt van allergische reacties, is het dus belangrijk om de vloer en trapbekleding van uw woning zo schoon mogelijk te houden. In dit geval is het verstandig om u te verdiepen in de antistatische bekleding wanneer u een traprenovatie in de planning hebt. Antistatische bekleding is namelijk zo samengesteld dat het vuil en stof afstoot en, tevens een leuke bijkomstigheid, vlekken niet intrekken. U vindt deze materialen ook wel onder de noemer ‘antibacterieel’. Ook wij werken met antistatische bekleding. Vraag in dit geval naar de mogelijkheden van linoleum en kurk combi. Deze bekleding is verkrijgbaar in veel verschillende soorten uitvoeringen, zodat er altijd wel iets bij uw interieur past. Wilt u graag eerst zien wat voor look deze materialen aan uw trap geven? Kom dan gerust eens langs in onze showroom in Purmerend.

traprenovatie showroom

Ontluchten en speciale hoezen

Naast kiezen voor de juiste bekleding van uw vloer en trap en deze regelmatig schoonhouden, kunt u ook nog andere maatregelen nemen om de allergische reacties te beperken. Zet in elk geval de ramen zo vaak mogelijk open, ook al is het op de kiepstand, om de woonruimtes zo goed mogelijk te laten luchten. Heeft u stoffen meubelen? Ga dan ook hier regelmatig langs met de stofzuiger en klop de gordijnen regelmatig uit. Zeker wanneer u huisdieren heeft. Daarnaast is het mogelijk om speciale hoezen voor uw matras en kussens aan te schaffen om stof en huismijt te weren. Deze zijn voorzien van een speciale laag aan de binnenzijde waar de mijten niet kunnen komen om zich met uw huidschilfers te voeden.

Welke trapbekleding is het meest geschikt voor huisdieren?

Wanneer uw huisdier vaak in huis rondloopt, zal deze ook vaak de trap op- en aflopen, waarschijnlijk het liefst om hun favoriete baasje te volgen. Maar de nageltjes van uw kat of hond kunnen de trapbekleding wel beschadigen. Zo zijn kattennagels scherp genoeg om schade aan te brengen aan hout, tapijt en laminaat. Gelukkig is er voor elk probleem een oplossing en zijn er speciale traptreden beschikbaar die bestemd zijn tegen kattennagels en tegelijkertijd voldoende grip bieden, zodat uw huisdier niet uitglijdt.

hond op tapijt

Scherpe nagels

Hoe kort u de nagels van je kat of hond ook knipt, ze blijken altijd scherp genoeg om de trapbekleding te beschadigen. De scherpe nagels zorgen voor krassen of een tapijt met veel pluisjes. Uw kat of hond is zich van geen kwaad bewust, maar vervelend is het wel. U heeft daarbij ook geen tijd om uw huisdieren constant in de gaten te houden. Helemaal wanneer de trap zich in de woonkamer bevindt is het lastig om ze uit de buurt te houden. Het tapijt of de trap elk jaar vervangen, kan behoorlijk in de kosten lopen. Daarom is het verstandig om naar andere oplossingen te kijken.  

Stevige materialen

Heeft een kat of hond eenmaal met zijn scherpe nagels of tanden aan de trapbekleding gezeten, dan kan het voorkomen dat het tapijt op de treden rafelig is en lussen en losse draden heeft. U kunt deze losse stukken verwijderen door ze te knippen, maar het tapijt zal verder gaan rafelen. Gelukkig zijn er trappen te koop van materialen die geschikt zijn voor honden en katten. Hout, steen of glas is vaak een betere keuze dan een trap met tapijt. Steen en glas vereisen nauwelijks onderhoud. Bij een houten vloer is het belangrijk dat u deze regelmatig van een beschermlaag voorziet en is dus niet geheel onderhoudsvrij. Na het aanbrengen van de beschermlaag (een soort wax) wordt het oppervlak glad, waardoor het huisdier kan uitglijden. Gelukkig bieden de onderstaande accessoires uitkomst.kattenpootjes

Handige accessoires

Er zijn een aantal accessoires die het leven van een huisdiereigenaar een stuk makkelijker maken, zoals traplopers en antislip-strips. Deze oplossingen zorgen ervoor dat uw huisdier de trap eenvoudig kan beklimmen door de grip op de treden. Daarnaast blijven de treden vrij van krassen. Wilt u graag deze accessoires laten aanbrengen op uw trap tijdens de renovatie? Geef dit door aan onze specialist, deze zal u informeren over de mogelijkheden.

De meest milieuvriendelijke trapbekleding

Traprenovatie met overzettreden

Tegenwoordig nemen we steeds meer maatregelen om bewuster om te gaan met het milieu. Denk hierbij aan acties zoals het jaarlijkse Earth Hour, waarbij iedereen eens per jaar alle lichten in het huishouden dooft om aandacht te vragen voor energiebesparing. Verder is recycling immens populair en isoleren we onze woning het liefst van voordeur tot dak. Dus waarom ook niet rekening houden met het milieu wanneer het tijd is voor een traprenovatie? Onze specialisten zetten de meest milieuvriendelijke trapbekleding voor u op een rijtje.  

Pvc

Houd in gedachten dat voordat de bekleding op uw treden ligt het materiaal al een heel traject heeft afgelegd. Alle grondstoffen moeten eerst gewonnen worden, vervolgens gaat dit naar de fabriek, daar gaat het in productie en vervolgens gaat het materiaal naar de leverancier. Bij pvc slaan we in ieder geval de eerste stap al over, omdat pvc volledig recyclebaar is. Als dank voor deze milieubewuste keuze kunt u rekenen op een hoop positieve eigenschappen van het materiaal. Zo heeft pvc, ook wel polyvinylchloride, heel wat mogelijkheden als het aankomt op de vormgeving. Het kleurenpalet is eindeloos en het materiaal kan wel tegen een stootje.

pvc trap

Kurk combi

Voor kurk hoeft geen enkele boom gekapt te worden. Eens in de negen tot twaalf jaar kan een kurkeik worden ontschorst. Vervolgens ontstaat er na verloop van tijd weer een nieuwe laag. Zo draagt u met het gebruik van trapbekleding van kurk combina bij aan een betere leefomgeving, omdat de ontschorste eiken ook nog eens koolstofdioxide uit de lucht absorberen. Maar wat heeft u nou precies aan kurk combi in de vorm van trapbekleding? Door de samenstelling krimpt het materiaal niet. Ideaal wanneer u ook vloerverwarming in uw woning heeft. Kurk combi heeft van zichzelf een bruine kleur, maar dat betekent niet dat er niets anders mogelijk is. Het materiaal kan bewerkt worden met speciale lak, zodat het een compleet andere kleur of motief krijgt.

Traprenovatie voorbeelden

Massief hout

Bent u een groot liefhebber van een houten look in uw interieur? Dan heeft u de keuze uit verschillende soorten, zoals laminaat en massief hout. Met het oog op het milieu raden wij u aan te kiezen voor de laatste optie. Massief hout is namelijk net wat sterker dan laminaat door de samenstelling en afwerking van het materiaal. Hierdoor haalt u milieuvriendelijk materiaal in huis waar u zeker een flink aantal jaren mee vooruit kan.  

Hoe kies ik milieuvriendelijke trapbekleding?

Tijdens uw zoektocht naar nieuwe trapbekleding kunt u altijd de hulp van onze specialisten inschakelen. Door middel van de voorbeelden in onze showroom laten wij u de voordelen van elk materiaal zien

Wilt u zelf vooraf wat onderzoek doen naar de meest milieuvriendelijke mogelijkheden? Dan hierbij een aantal tips van onze specialisten:

 

  • Bekleding geproduceerd met extra aandacht voor het milieu krijgt na fabricage een speciaal keurmerk mee. Een voorbeeld hiervan is het DIBt-keurmerk bij pvc. Dit keurmerk wordt uitgegeven door het Duitse Instituut voor Bouwtechniek, zij onderzoeken of het materiaal geen schadelijke stoffen bevat. Bij hout kunt u letten op het FSC-keurmerk, de bomen zijn alleen afkomstig uit bossen onder goed beheer.
  • Draag zelf ook een steentje bij voor een goed milieu. Dump uw oude trapbekleding niet zomaar ergens, maar breng het naar de milieustraat. Hier wordt het oude materiaal op een milieuvriendelijke manier verwerkt. Elke gemeente heeft een paar punten waar u deze oude bekleding heen kunt brengen. Raadpleeg de website van uw gemeente voor meer informatie.
  • Geef uw trapbekleding een langere levensduur door middel van regelmatig onderhoud. Wanneer de bekleding stof- en vlekvrij blijft, is er minder snel sprake van slijtage. Haal elke week even de stofzuiger langs de treden en haal bij ongelukjes direct de vlek weg met een doek.

 

 

De kosten van het bekleden van een trap

12-caramel

Veel mensen die contact met ons opnemen vragen zich vooral af, hoeveel kost het nou precies om een trap te renoveren? En soms specifiek, hoeveel kost het precies om een trap opnieuw te laten bekleden? Het is niet eenvoudig om een antwoord hierop te geven omdat het eigenlijk altijd om maatwerk gaat. Wij maken alle trappen met de hand en daarom moeten we eerst de nodige informatie verzamelen om u een exacte indicatie van de kosten te kunnen geven. We vertellen u graag wat meer over de verschillende aspecten waar we dan op letten.

De kosten van trappen zijn afhankelijk van verschillende factoren

12-caramel

Het bepalen van de prijs voor het bekleden van uw trap is niet eenvoudig vooraf te doen, dit is afhankelijk van een aantal factoren. Daarom is het belangrijk om eerst informatie te verzamelen en dan pas een prijsindicatie te geven. Zo komt u niet voor onaangename verrassingen te staan.

Het type trap

Het type trap dat u wilt aanbrengen is voornamelijk van invloed op de kosten. Zoals we al eerder beschreven hebben, dit kunt u zo gek maken als je zelf zou willen. Het is mogelijk om een simpele en moderne te laten maken of opnieuw te laten bekleden, dit is ook mogelijk met een traditionele trap van hout bijvoorbeeld.

Open of dichte trap

Het is bijvoorbeeld belangrijk om te weten of het om een open of een dichte trap gaat, een open trap is vaak net even wat meer werk namelijk. Vooral omdat de onderkant er ook goed moet uitzien. Daarnaast is er ook meer materiaal nodig voor het bekleden van open trappen.

Het aantal treden

Het aantal treden is uiteraard van invloed op het aantal arbeidsuren. De bepaalt voornamelijk hoe lang we er mee bezig zijn. Hoe minder trappen er bekleed hoeven te worden, des te goedkoper u uit bent.

Materiaal voor trapbekleding

Het materiaal dat we gebruiken om de traptreden opnieuw te bekleden is van groot belang op de kosten. Meestal wordt er gekozen voor laminaat traptreden omdat dit er erg mooi uit ziet en toch voordelig is. Voor een nog mooiere uitstraling kunt u bijvoorbeeld kiezen voor echte houten traptreden of overzettreden van PVC.

Uw wensen

Last but not least; we houden uiteraard rekening met uw persoonlijke wensen bij het renoveren van de trap. Zoals we hierboven al kort genoemd hebben, dit kunt u zo gek maken als u zelf zou willen, stel daarom een lijstje op van al uw wensen en bespreek of dit mogelijk is.