Zo repareert u beschadigingen van uw trap

hele grote trap

Dagelijks wordt er in uw huishouden flink gebruikgemaakt van u trap. Dan kan het ook voorkomen dat er wat slijtage ontstaat aan de treden. Vaak zijn dit wat kleine krasjes, scheurtjes of deukjes in de houten treden of scheurtjes in het tapijt. Gelukkig is het, in de meeste gevallen, niet nodig om gelijk te denken aan een compleet nieuwe trap. Kleine beschadigingen repareert u heel eenvoudig zelf.  

hele grote trap

Werk oneffenheden weg

Kijkt u al een tijdje tegen die kleine deukjes in de houten treden van uw trap aan? Dit kunt u heel eenvoudig oplossen met houtvuller. Dit is verkrijgbaar bij de bouwmarkt. Schuur de plek lichtjes op om het vuil te verwijderen. Vervolgens brengt u het product aan op de beschadiging. Laat de houtvuller goed uitharden (wacht minstens een half uur) om verdere beschadiging te voorkomen en zorg voor goede ventilatie van de ruimte. Werk na de uitharding de traptreden eventueel bij met verf of lak. Houd er wel rekening mee dat dit product alleen geschikt is voor beschadigingen tot een diepte van één centimeter. Wanneer het gaat om diepere plekken, is het verstandig om bijvoorbeeld kit te gebruiken in plaats van houtvuller.

Lijm het tapijt

Tapijt kan na verloop van tijd gaan rafelen. Bijvoorbeeld om een van uw huisdieren vaak met de nageltjes aan het stof blijft hangen. Of wellicht is het huidige tapijt op uw traptreden niet zo stevig als u had gedacht. Wees er in dit geval op tijd bij om verdere beschadiging te voorkomen. Knip losse draden af, maar niet te kort. Zo kunt u er een knoop inleggen zodat de draad niet verder losraakt. Laat het tapijt los van de treden of ziet u een scheurtje in de bekleding ? Dan kunt u dit oplossen door middel van tapijtlijm (verkrijgbaar bij de bouwmarkt). Breng de lijm aan onder het tapijt en laat het vervolgens goed drogen voor een paar uur.

hout voor trap

Advies van de specialist

Soms is het lastig om in te schatten of een kleine reparatie aan uw trap voldoende is om deze weer helemaal te herstellen. Het kan voorkomen dat uw trap al zo is verouderd, dat traprenovatie de beste optie is. Bij twijfel is het altijd verstandig om de hulp van een specialist in te schakelen. Deze kan u voorzien van advies, zodat u het prima binnen korte tijd op kunt lossen. Wanneer een traprenovatie toch de beste optie is, kan de specialist u gelijk vertellen welke mogelijkheden zijn zodat er altijd wel iets bij uw budget past. Neem daarom ook gerust contact met ons op wanneer u meer wilt weten.

Hoe kom ik van die krakende trap af?

Traprenovatie

‘s Avond loopt u op uw tenen de trap op om de rest in het huishouden niet te wekken. Zelf hoort u ook overduidelijk geluiden wanneer een ander gezinslid ook maar één stap op een trede zet. Ondertussen twijfelt u ook aan de kwaliteit van de trap. Komt u dit bekend voor? Dan is er vast sprake van en een krakende trap in uw woning. Maakt u zich geen zorgen: net zoals het hinderlijke geluid van een ratelende verwarming, valt het krakende geluid van de trap ook te verhelpen. Door middel van een traprenovatie met het juiste materiaal bent u binnenkort voorgoed af van het gekraak. Onze specialisten leggen uit hoe.

Waar komt die kraak vandaan?

Het krakende geluid van uw trap heeft twee oorzaken. De trap is bijvoorbeeld al behoorlijk verouderd en heeft een lange tijd geen renovatie gehad. Een logisch gevolg is slijtage van het materiaal, waardoor er kieren ontstaan tussen de treden en de stootborden van de trap. Wanneer u gewicht zet op de treden, drukt u de kieren tegen elkaar. Met het geluid als gevolg. Een andere oorzaak is de wisseling van de temperatuur en de vochtigheidsgraad in uw woning. Bij een trap van hout kunt u rekenen op treden van uitstekende kwaliteit. Hout slijt immers niet heel snel, net als linoleum, kurk combi en pvc. Maar vocht en wisselende temperaturen laten het hout wel bewegen. Denk hierbij aan de zomer, wanneer de temperaturen wat hoger zijn en uw woning minder vochtig. De houten treden krimpen dan iets. In de winter is het andersom met lagere temperaturen en een hogere vochtigheidsgraad in uw woning. Door de wisseling van het volume in de treden ontstaat er ook ruimte tussen de treden en stootborden, met als gevolg een krakend geluid bij iedere stap.

Traprenovatie

Nieuwe treden

Het is mogelijk uw trap binnen korte tijd weer kraakvrij te maken door middel van een traprenovatie. Tijdens deze renovatie krijgen de treden niet alleen een nieuwe laag trapbekleding, maar worden ook de kieren weer opgevuld. Zo helpt de specialist u eenvoudig en snel van het gekraak af.

De trapbekleding kiest u aan de hand van uw wensen. Zo heeft u de keuze uit pvc, laminaat of linoleum. Al deze materialen hebben elk hun eigen unieke eigenschappen:

  • Pvc
    Dit duurzame materiaal is eenvoudig te bewerken. Daarom is het mogelijk om uw trap te bekleden met pvc in verschillende kleuren en prints. Daarnaast betaalt u niet de hoofdprijs voor dit materiaal.
  • Laminaat

Laminaat is een populair materiaal om de vloer mee te bekleden. Maak daarom een geheel      van uw woonruimte door laminaat ook te gebruiken voor alle tussenruimtes, zoals de overloop. Daarnaast oog laminaat als echt hout, maar bevat het geen diepe kringen en groeven. Vuil hoopt zich dus niet op.

  • Linoleum
    Na het opvullen van de kieren, dempt u alle andere geluiden van de trap nog extra door de treden te laten bekleden met linoleum. Daarom is deze optie ook zeer populair bij de wat oudere huizen, omdat hier sprake is van veel gebruik van hout. U hoeft zich geen zorgen te maken om koude voeten, dankzij de thermische eigenschappen houdt linoleum de warmte vast.

Traprenovatie

De specialisten van Toptrap

Heeft u al een tijd last van een krakende trap? En bent u overtuigd dat een traprenovatie de beste oplossing in dit geval? De specialisten van Toptrap helpen u graag verder. De werkzaamheden voeren wij binnen korte tijd uit, dus daar hoeft u het zeker niet om te laten. Weet u nog niet welk materiaal de beste optie is voor uw woning? Kom dan langs in Purmerend en neem een kijkje in onze showroom. Daar hebben wij genoeg voorbeelden van trapbekleding van pvc, laminaat en linoleum, maar ook andere materialen zoals kurk combi. Welk materiaal u ook kiest, u lost het gekraak op in stijl.

Behoud de uitstraling van uw trap

Van een open trap in huis een gesloten trap maken

Bij de renovatie van een trap denkt u wellicht aan een compleet nieuwe versie. Maar wat nou als u juist de vormgeving van uw huidige trap wil behouden en daarom het liefst niet aan renovatie begint? De vakman heeft genoeg mogelijkheden in huis om alsnog de uitstraling van uw oude trap te verwerken in het nieuwe exemplaar. Zo profiteert u van een veilige trap met de gewenste vormgeving.

Gerichte aanpak

Een ouderwetse trap kan juist dé blikvanger van uw hal zijn of een van de voornaamste waarom u zo graag uw woning wilde kopen. Maar wanneer er iets mist op het gebied van veiligheid is er werk aan de winkel. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van versleten en losse treden en een versleten bekleding of de leuning te wensen overlaat. In dit geval is het mogelijk om de trap voor een deel te restaureren. De vakmannen pakken het gedeelte aan dat aan vervanging toe is, zodat de rest van de trap de oorspronkelijk staat behoudt.

Elementen toevoegen

Veiligheid staat voorop. Het kan gebeuren dat er bij de traprenovatie geen mogelijkheden zijn om uw huidige trap te behouden, omdat het verval te groot is. Niet getreurd, de vakman kan in dit geval alsnog veel doen om de nieuwe trap veel op de oude versie te laten lijken. Zat er bijvoorbeeld een mozaïekpatroon op een aantal treden? Dan is het mogelijk om dit gedeelte uit te zagen en weer in de nieuwe treden te verwerken. Overleg in dit geval met de specialist, zodat u niet compleet afscheid hoeft te nemen van de blikvanger van uw interieur.  

trap

Overleg met de vakman

Laat u de traprenovatie uitvoeren door een vakman? Dan gaat hier eerst een oriënterend gesprek aan vooraf. Zo kunt u aangeven dat u het liefst een replica van de huidige trap wilt. De vakman kan adviseren om dit in een modern sausje te gieten, zodat het een geheel vormt met de rest van uw interieur. Zo maakt hij bijvoorbeeld gebruik van overzettreden. Deze passen precies over de huidige treden, maar ogen net wat moderner door meer diepte aan het geheel toe te voegen. Daarnaast kan de vakman extra’s aanbrengen, zoals verlichting onder de treden. Benieuwd naar de mogelijkheden van de renovatie voor uw trap? Neem contact op met onze specialisten.  

De voordelen van een op maat gemaakte trap

Trap met rvs leuning en spotjes

Wanneer uw trap toe is aan vervanging kunt u een nieuwe exemplaar bestellen bij een grote fabrikant voor een snelle afhandeling. Maar wij raden u aan om eens informatie op te vragen bij een vakman voor een op maat gemaakte trap. Dit zeggen wij niet alleen omdat het al jaren ons vak en passie is, maar ook omdat deze trappen veel voordelen hebben. Zo zijn ruimtes met afwijkende maten geen probleem, kunt u het geheel laten aansluiten op de rest van uw interieur en wordt er uitsluitend met hout van uitstekend materiaal gewerkt. Zo geniet u van een trap met een lange levensduur.

trap kraakvrij

Past altijd

Zoals de naam al aangeeft, past een op maat gemaakte trap altijd perfect in de betreffende ruimte. Ideaal wanneer er sprake is afwijkende maten en een nieuwe trap bestellen bij een grote fabrikant hierdoor wat lastiger wordt. De vakman neemt zorgvuldig alle maten op, zodat het geheel altijd past op de gewenste plek. Ook kunt u in dit geval aangeven of u wilt variëren in de lengte of breedte van de treden en bijvoorbeeld een extra opstap wilt aan het begin.

Eén geheel

Heeft u de rest van uw woning al ingericht en zijn er verder geen grote aanpassingen nodig? Een op maat gemaakte trap kunt u dan probleemloos laten aansluiten aan de stijl van uw interieur. Denk hierbij niet alleen aan de kleur van de treden, maar ook aan andere elementen zoals het soort hout, een open of dichte trap, de afwerking en de leuning. Geen inspiratie of geen idee van de mogelijkheden? U vindt onze showroom in Purmerend. Bekijk hier op uw gemak de mogelijkheden voor een houten trap. Onze medewerkers staan u graag te woord voor meer informatie.

Kwaliteitsgarantie

Een vakman gebruikt alleen hout van de beste kwaliteit. Hierdoor houdt u de trap niet alleen makkelijk schoon, maar treft u ook geen slijtage aan zoals splinters, deuken en vlekken. De lak laat niet snel los, maar houdt na een aantal jaar wel in de gaten of het tijd is voor een nieuwe lakbeurt. Wilt u na verloop van tijd de trap voorzien van een andere look? Dan kunt u het geheel verven of lakken in een andere kleur zonder dat dit nadelig is voor de kwaliteit van het materiaal.

Extra’s

Bij de levering en plaatsing van deze op maat gemaakte trap is een goede afwerking onmisbaar in het geheel. Doorgaans krijgen de treden een laagje lak als extra bescherming tegen beschadigingen en vuil. Maar de vakman kan ook opties aandragen waarvan u wellicht nog niet op de hoogte was. Zoals een bekleding van kurk-combi. Deze combinatie van kurk en eikenschors is niet alleen zeer milieuvriendelijk, maar weert ook stof en ander vuil af en laat geluid niet doordreunen.

Trap renoveren met een nieuw likje verf

trapleuning

De meest praktische manier om een trap geheel te renoveren, is het aanbrengen van een nieuwe verflaag. Door de jaren heen wordt er natuurlijk veel gelopen over de trap en dat zorgt ervoor dat de treden kunnen slijten. Als je het gevoel hebt dat je trap wel een renovatie kan gebruiken, dan hebben we een aantal tips voor je en leggen we je graag uit hoe een traprenovatiespecialist te werk gaat.

Zelf doen of toch uitbesteden?

Ook bij het renoveren van trappen is het mogelijk om een en ander zelf te doen. Dat kan in de meeste gevallen alleen als je ervaring hebt met het renoveren van meubels of trappen. Daarnaast moet je natuurlijk beschikken over het juiste gereedschap om de trap en een efficiënte werkwijze. Ook het schilderen van een trap is echt vakwerk, waarvoor precisie is vereist.

De nadelen van een doe-het-zelftrap

Zoals gezegd is het wel degelijk mogelijk om bepaalde onderdelen van het traprenovatieproces zelf uit te voeren. Dit leidt alleen wel snel tot ongewenste kosten wat haaks staat op het doel: een gerenoveerde trap. Zo heb je namelijk specialistisch gereedschap nodig en als je een fout maakt moet je alsnog een vakman inschakelen voor een goed eindresultaat.

verfkwasten

De voordelen van een echte traprenovatiespecialist

Als je ervoor kiest om voor de trap een vakman in te schakelen, dan kom je al snel bij Toptrap.nl uit. Wij zijn bovendien een van de weinige specialisten in traptreden in Nederland die volledig maatwerk levert. Uw traptreden worden namelijk met de hand gemaakt. Dat levert extra kwaliteit op waar een standaardtrap niet tegenop kan.

Een nieuwe frisse look met een geverfde trap

Als je ervoor kiest om de nieuwe trap ook te voorzien van een nieuw likje verf, dan kan de trap jaren vooruit. In veel gevallen is renoveren goedkoper dan het aanschaffen van een nieuwe trap. Toch zal de geverfde trap er ook weer helemaal als nieuw uit komen te zien!

Een vaste trap naar je zolderkamer maken

trap van laminaat

Waarschijnlijk heeft iedereen er wel eens eentje gehad: een uitklapbare trap naar een zolder of zolderkamer toe. Deze trappen zijn veelal oud en daardoor niet meer zo betrouwbaar. Wist u dat de vakmannen van Toptrap.nl ook regelmatig worden ingeschakeld voor het renoveren van zoldertrappen? Eventueel is het ook mogelijk om de uitklapbare trap naar de zolder te laten weghalen en te laten vervangen voor een vaste trap. Dat gebeurt vooral voor een betere toegang naar de zolder. We vertellen graag wat meer over de voor- en nadelen van een vaste trap naar je zolderkamer.

Voordelen van een vaste trap naar de zolder

Op een vaste trap loop je natuurlijk veel gemakkelijker en veiliger naar de zolder toe. Ook bij het tillen van spullen, die je wilt opbergen op de zolder, is een vaste trap veel handiger. Een eenvoudige uitklapbare trap raakt sneller versleten en is bovendien een stuk onveiliger. Dit is dan ook de voornaamste reden dat mensen ervoor kiezen om uiteindelijk toch een vaste trap aan te laten brengen.

wenteltrap

Nadelen van een vaste trap naar de zolder

Toegegeven, er kleeft ook een groot nadeel aan een vaste trap naar de zolderkamer. Een vaste trap neemt meer tijd en ruimte in beslag als een eenvoudige uitklapbare trap naar zolder. Het kost meer tijd om een vaste trap te maken en die trap neemt meer ruimte in dan voorheen het geval was. Dat weegt, volgens ons, alleen niet op tegen de mooiere uitstraling van een vaste trap naar zolder.

Schakel vandaag nog een specialist in voor een zoldertraprenovatie

Zoals u heeft kunnen lezen kan Toptrap.nl u uitstekend helpen bij het renoveren van de trap naar zolderkamer. Het is ook een goede keuze voor de langere termijn, want de kosten van een vaste trap naar zolder blijken in de praktijk meestal erg mee te vallen. Interesse? Neem contact op.

Een traprenovatie met overzettreden

Traprenovatie met overzettreden

Een trap renoveren kan met overzettreden. Overzettreden zijn er in verschillende materialen en worden op de bestaande trap aangebracht. Het voorkomt een allerlei hak- en breekwerk. Overzettreden zijn nu kwalitatief beter dan een paar jaar geleden. Zo is de stroefheid van de toplaag een stuk beter. Kiezen voor overzettreden is een duurzame keuze, want de levensduur van het materiaal zorgt voor jarenlang plezier. Daarnaast zijn overzettreden onderhoudsvriendelijk, waardoor een trap anti-allergisch wordt.

Met overzettreden de trap renoverenDe werkwijze

Een monteur maakt voorbeelden van de treden die gerenoveerd moeten worden. Dat gebeurt met mallen. Die mallen zijn de basis voor de overzettreden. Lijm is onmisbaar voor een traprenovatie met overzettreden. Het is een product voor het vastmaken van de overzettreden en -stootborden, maar ook voor de geluidsdemping, want de lijm vormt een flexibele laag. De treden worden op maat gezaagd met een schuurmachine en vervolgens met lijm gelijmd. Dat lijmen gebeurt op de bestaande trap. De trap moet schoon zijn voor een goed resultaat. Na het lijmen van de overzetborden worden eventuele naden gekit.

Soorten overzettreden

Overzettreden zijn er in hout, laminaat, PVC en vinyl. De houten overzettrede is er eentje van samengesteld hout of massief hout. Het massieve hout is meestal eikenhout of beukenhout. Op deze laag is een kleurenolie aan te brengen voor een kleur naar keuze. Dat geldt ook voor een beschermolie. De levensduur van de gemiddelde houten overzettrede is zo’n 40 jaar. Laminaat heeft een kern van geperst hout, ook wel High Density Fiberboard (HDF) genoemd. Daardoor is laminaat erg hard en is het verschil met echt hout nauwelijks zichtbaar. Het materiaal is geluidsdempend en heeft een levensduur van 10 tot 25 jaar. PVC dempt ook geluid, het is slijtvast en goed schoon te houden. Een anti-slipstrip op een PVC-trap niet nodig. Voor een houten trap is het een aanrader om een gleuf in de trede te zagen waar een anti-slipstrip in komt te liggen.

De kleur van de overzettrede

Overzettreden zijn er, in welk materiaal dan ook, in verschillende kleuren. Dat gaat op voor de PVC- en laminaatvloeren. Wie een zwarte of witte trap wil, kan het beste kiezen voor PVC of laminaat. Het is ook een goede keuze voor gezinnen en huishoudens met huisdieren. Hout is in elke gewenste kleur te schilderen.

Van een open trap een gesloten trap maken: hoe doe je dat?

Van een open trap in huis een gesloten trap maken

Een open trap oogt stijlvol en ruimtelijk, maar heeft zo zijn beperkingen. Zo trekt er warmte door de traptreden heen en kan er vuil van de trap omlaag vallen. Daarnaast is een open trap gevaarlijk voor kleine kinderen en weinig geluidsdempend. Een open trap dichtmaken kan met stootborden, planken tussen de treden. Dat geeft een andere uitstraling aan de trap en een stukje geborgenheid. Ook houdt een dichte trap zonlicht tegen. Een bijkomend voordeel is dat onder de gesloten trap ruimte ontstaat voor een bergruimte.

Van een open trap een gesloten trap makenDe aanpak voor een dichte trap

Een trap dichtmaken kan met zogenoemde stootborden. Deze mdfplaten, van houtvezels en kunsthars, vullen de ruimtes tussen de treden op. Daarnaast houden de verticale verbindingsdelen de warmte in huis tegen, waardoor het minder koud wordt. Dat is vooral een probleem als een trap in de huiskamer staat. De stootborden zijn te schilderen in elke gewenste kleur. Wie toch besluit om de trap om een of andere reden open te houden, kan ook vloerverwarming installeren om de warmte beneden te laten hangen.

De kosten voor een dichte trap

Een trap laten dichtmaken kost zo’n 1000 euro. Dat is een behoorlijke prijs, maar het levert ook wat op. Zo is een besparing te verwachten op de stookkosten, omdat warmte in huis niet meer opstijgt naar boven. Ook houdt een dichte trap geluid tegen. Het is een aanrader om een vakman in te huren voor het dichtmaken van de trap. Stootborden plaatsen is een precisieklus die vraagt om een vakkundig oog.

Van een dichte trap terug naar een open trap

Open trappen komen tegenwoordig steeds vaker voor. Wie spijt krijgt van zijn keuze voor stootborden, en terug wil naar een open trap, doet er goed aan om de voor- en nadelen op een rijtje te zetten. Een dichte trap zorgt ten slotte voor minder energieverbruik, houdt energie tegen en is veiliger voor kinderen.

Drie manieren om een houten trap mooi te houden

houten trap

Houten trappen vergen net even wat meer onderhoud dan een glazen, stenen, ijzeren of met tapijt beklede trap. Het materiaal is gevoelig en om het mooi te houden is op zijn tijd een goede behandeling nodig. Het begint bij goed schuren van de trap. Dat mag overigens alleen als de treden niet vochtig zijn. Na het schuren moeten de stofresten van de treden om het hout in de lak te zetten. Daarvoor zijn drie mogelijkheden.

Ontdek de drie mogelijkheden

1. Oliën. Olie dringt in het hout en beschermt de treden daardoor tot de verste poriën. Het is een natuurproduct, waardoor het een authentiek beeld geeft. Daarnaast houdt het vuil uit het hout.

2. Beitsen. Beits is eigenlijk een olie-plus: het dringt nog dieper in het hout door, waardoor beits de planken nog meer beschermt. Bij donkerkleurige treden is het verstandig om de beits eerst op een ‘proefplankje’ uit te proberen om onverwachte verrassingen te voorkomen.

3. Vernissen. Vernis is een beschermingslaagje. Het is beschikbaar in drie kleuren: mat, hoogglans en satijn. Verstandig is het om vernis in twee tot drie lagen aan te brengen. Als vernis slijt, kan de laag opnieuw worden aangebracht.

Antislip-strip voorkomt uitglijden op de houten trap

antislip-strip

Een antislip-strip voorkomt uitglijden op een houten trap. Het is een handige toepassing, want de kans om onderuit te gaan is met een antislip-strip erg klein. Niemand wil ten slotte uitglijden met alle mogelijke gevolgen van dien.

Strip in plastic, rubber en gezandstraald

De antislip-strip is er in plastic en rubber. De plastic variant is verkrijgbaar als strip, tape of band. Deze slipstrip kan op een houten, stenen of glazen trap. De rubberen variant is er eentje in een T-vorm die in een ingefreesde sleuf in een houten trap wordt gelegd. Een aluminium profiel gaat vaak om een rubberen strip voor een nog stroever effect. Eigenaren van een glazen trap kunnen een sliplaag laten zandstralen in de glazen treden. Een trap wordt in alle gevallen stroever en lopen op blote voeten, sokken of schoenen is vanaf dan een stuk minder risicovol.

Structuur en kleur van de strip 

De rubberen antislip-strip is zwart, de plastic strip is er in allerlei kleuren. De plastic variant kent een korrelstructuur die gelijk staat aan schuurpapier. Zo is er een fijne en een zachte structuur. De anti-slipstrip, zowel in plastic als in rubber, is meestal te schilderen in dezelfde kleur als de trap. Dat kan als de strip een zogenoemde ral-code heeft.

Laat de vakman de infrees maken

Het is aan te raden om vakman in te huren om de infrees, de sleuf in de houten trap, te maken. Deze klus gebeurt met een bovenfreesmachine. U moet maar net handig genoeg zijn om de sleuf te maken, waardoor een vakman inhuren een verstandige keuze is.

Andere keuzes zijn maantjes en antislipverf 

Wie een antislip-strip niet mooi vindt of gewoonweg iets anders wil: ‘maantjes’ en antislipverf zijn twee alternatieven. Maantjes zijn er in stof en kunststof, hebben een harde onderlaag en worden met tape of lijm aan de trap vastgemaakt. De antislipverf gaat over de verf van de trap heen. De laag heeft een matte afwerking wat een antislip-effect geeft. Het is maar net wat uw voorkeur heeft: een antislip-strip, maantjes of antislipverf. Vraag vooral de specialist naar de beste aanpak voor uw trap.