De laatste tijd wordt er op platte daken steeds vaker EPDM als dakbedekking gebruikt. Maar wat is dit precies en waarom kiezen we er steeds vaker voor?
huis met plat dak

EPDM

EPDM is de afkorting voor Ethyleen-Propyleen-Dieen-Monomeer, een synthetisch soort rubber. Dit wordt zodanig verwerkt dat er een elastisch product ontstaat, EPDM folie, met eigenschappen die het zeer geschikt maken om te gebruiken als dakbedekking.
Zo is de folie zeer elastisch, tot wel 400%, zodat het makkelijk te verwerken is op daken of andere toepassingen. Het is bestand tegen temperaturen van −35 °C tot +120 °C zonder daarbij zijn eigenschappen te verliezen. Hittegolf of nieuwe ijstijd, geen probleem! Daarnaast is de folie zeer goed bestand tegen verschillende stoffen. Zuren, zouten, ozon en ook uv-stralen tasten het materiaal niet aan. Ook dit maakt het gebruik op daken erg aantrekkelijk. Tenslotte gaat het materiaal met gemak meer dan 50 jaar mee.

EPDM op je dak

Al deze eigenschappen zorgen ervoor dat EPDM folie zeer geschikt is als dakbedekking op platte daken. Daken staan voortdurend bloot aan alle weersomstandigheden die je maar kunt bedenken. Hagel, sneeuw, regen en vooral heel veel uv-straling, het hele jaar door. Traditionele dakbedekking als bitumen heeft de neiging daardoor snel zijn kwaliteit te verliezen, het brokkelt als het ware af. Bij EPDM is dit niet het geval: het folie loopt geen schade op door water, koude, warmte of uv-straling en blijft gewoon zijn werk doen zonder in kwaliteit terug te lopen. Dat zorgt ervoor dat platte daken veel langer waterdicht blijven en je binnenshuis minder kans hebt op lekkages.
Een plat dak met bitumen dien je regelmatig te inspecteren. Een beschadiging of slijtage ontstaat snel en kan op zijn beurt in no time gevolgen hebben in de vorm van lekkages. Na een jaar of twintig heeft het materiaal zijn beste tijd gehad en zal je helemaal regelmatig het dak op moeten om te checken of alles er nog goed bij ligt. Kies je voor EPDM folie hoef je je hier veel minder zorgen om te maken, het materiaal blijft in principe meer dan 50 jaar goed.

EPDM pakket

Om het platte dak van je huis of schuur van deze duurzame dakbedekking te voorzien hoef je niet in de weer met branders of losse stroken. Een EPDM pakket bevat precies het juiste formaat folie en alle andere materialen die je nodig hebt om je dak opnieuw te bedekken. Dat kun je in principe zelf, maar ook vakmannen werken volop met dit materiaal, dus schakel gerust hulp in als je dit prettiger vindt.

Reacties zijn uitgeschakeld