Het klinkt misschien wat overdreven, maar een trap kan een behoorlijke herrie maken. Met name trappen in oudere huizen kunnen flink wat kabaal produceren. Dit kan voor veel mensen reden zijn om hun trap te laten renoveren. Er zijn verschillende oorzaak die aan het kraken ten grondslag kunnen liggen, en dat is niet altijd met één oogopslag te zien. Het kan bijvoorbeeld in de stootborden zitten, of juist in de trapboom. Afhankelijk van de oorsprong van het gekraak wordt er gekeken naar welke oplossing voor uw trap het beste is. Bovendien is het mogelijk uw trap direct een verjongingsbeurt te geven!

Krakende stootborden

Eén van de meest voorkomende oorzaken van een lawaaiige trap is speling in de stootborden. De stootborden zijn de houten delen tussen de treden in waar u tegenaan ‘stoot’ tijdens het traplopen. Door speling in deze stootborden wrijft het hout als het ware tegen elkaar aan, wat een krakend geluid produceert. Om dit probleem te verhelpen worden de stootborden iets losser gemaakt en vervolgens gereinigd. Hierna wordt er een laagje speciale lijm aangebracht, zodat de stootborden weer goed vast zitten.

Piepende trapbomen

Stootborden zijn niet het enige gedeelte van de trap waar speling voor geluidsoverlast kan zorgen, ook de trapbomen kunnen hier schuldig aan zijn. De trapbomen van een trap zitten aan de zijkant. De treden en stootborden zitten hieraan bevestigd, en iedere trap heeft dus een trapboom. De oplossing voor speling in de trapboom is vrijwel hetzelfde als voor de stootborden, maar is iets lastiger te bereiken. De trapboom wordt schoongemaakt en alle naden en kieren worden opgevuld met lijm.

Andere oorzaken

Als blijkt dat de herkomst van het gekraak niet in de stootborden of trapbomen zit, hoeft dat helemaal geen probleem te zijn. De volgende stap is het uitzoeken waar het geluid dan wél vandaan komt. Er is namelijk geen gekraak dat niet door onze vakmannen verholpen kan worden!

Reacties zijn uitgeschakeld