Waar komt een rioollucht vandaan

Er is niks viezer dan het continu ruiken van een rioollucht door het huis. Nu denk je dat rioollucht in huis verwijderen zo gedaan is, maar daar komt meer tijd en werk bij kijken dan je denkt. Je kunt bijvoorbeeld niet vrienden uitnodigen om ’s avonds een biertje te komen drinken en ’s middags pas aan de slag gaan om de geur van het riool te laten verdwijnen, deze blijft namelijk nog wel een tijdje in het huis hangen en je wil natuurlijk niet dat je vrienden in dezelfde stank moeten gaan zitten zoals jij doet. Hoe los je dit probleem dan op? 

Het gaat overal zitten

Het klinkt dus als een makkelijk klusje, het verwijderen van rioollucht, maar zoals net al werd gezegd, gaat dat allemaal niet zo soepel. Het nadeel van een rioollucht in het huis is dat de lucht overal in gaat hangen. De lucht gaat in de bank zitten, maar ook in hout, zoals je zwevende tv meubel. Denk bijvoorbeeld ook aan de gordijnen en het vloerkleed. De geur trekt overal in en daarom is het dus zo moeilijk om deze te verwijderen. Als je ’s avonds eten hebt gekookt, kunnen de gasten die ’s avonds een drankje komen doen vaak nog vertellen wat je precies gegeten hebt die avond.

Geuren blijven hangen

Zoals de gasten in je huis het eten nog kunnen ruiken, blijven ze de rioollucht ook nog ruiken. Alleen heb je natuurlijk liever dat ze een lekker pasta kunnen ruiken dan een stinkende rioollucht. Hoe zorg je er dan voor dat deze rioollucht verdwijnt en jij weer gerust gasten over de vloer kan krijgen? Om dit probleem op te lossen moet je natuurlijk bij het begin beginnen en dat is de vraag waar de lucht vandaan komt? Het is natuurlijk makkelijk om te denken dat dit van het riool komt, maar vaak komt het ergens anders vandaan en is er ook een reden waarom het naar riool ruikt. 

Rioollucht komt niet uit het riool

De geur van rioollucht komt vaak uit de afvoer. De geur ontstaat doordat de afvoer vaak verstopt zit en het niet door kan lopen. Al het afvalwater gaat zich dan ophopen met de resten erbij in en dit gaat dan stinken. Het ruikt vaak naar riool, omdat in een riool ook al het afvalwater samen komt. Dit doet het water in de afvoer dus ook en daarom stinkt het dus zo erg. Het water komt dus niet direct van het riool af, maar kan er wel na ruiken. Hoe zorg je ervoor dat die lucht zo snel mogelijk verdwijnt? 

De stank oplossen

Vaak kun je de stank van de afvoer oplossen door de leiding te ontstoppen. Dit doe je bijvoorbeeld met een plopper of met een ontstoppingsveer. Je zorgt er voor dat het water daarna weer weg kan lopen, zodat het stinkende water verdwijnt. Dit wil alleen niet zeggen dat het nu niet meer stinkt. Draai daarom ook altijd de sifon open en maak deze van binnen schoon met een sopje. Zo verwijder je namelijk ook de geur die in de buizen is gaan zitten. Alleen zo zorg je ervoor dat je vrienden weer over de vloer kunnen komen.

Reacties zijn uitgeschakeld