Jaarlijks gebeuren er veel ongelukken op de trap. Zeker met kleine kinderen of mensen die slecht ter been zijn kan een steile trap vervelende situaties opleveren. Een groot deel van deze ongelukken kan worden voorkomen door kleine aanpassingen. De aanpassingen zijn meestal gemakkelijk uit te voeren zonder specialistische kennis. We geven daarom 5 tips om je trap veiliger te maken.
watch your step

Leg geen spullen op de trap

Een van de meest voorkomende redenen waarom ongelukken op de trap gebeuren is dat er iemand struikelt door spullen die op de trap liggen. Hoe vaak gebeurt het dat je even iets op de trap legt omdat je zo meteen toch naar boven gaat? Vervolgens komt er iemand de trap aflopen die de spullen over het hoofd ziet en struikelt. Het is dus beter om de spullen op een andere plek neer te leggen, waar niemand erover kan struikelen.

Plaats een traphekje

Voor kleine kinderen kan de trap een interessante plek zijn om op en af te klauteren. Wanneer je ze even uit het oog verliest en ze zelf op pad gaan kan het maar zo zijn dat ze de trap op klimmen. Door een traphekje te plaatsen kun je voorkomen dat ze zelfstandig de trap betreden. Traphekjes zijn gemakkelijk zelf te monteren.

Controleer of de leuningen stevig vastzitten

Bij veel trappen kun je je vasthouden aan een trapleuning voor extra houvast. Controleer meerdere keren per jaar of de leuning nog wel goed vastzit. Zeker bij veelvoudig gebruik kan een leuning steeds losser gaan zitten. Controleer bijvoorbeeld of de schroeven nog goed vastzitten en de leuning geen slijtage heeft.

Kies op tijd voor een traplift

Soms kan traplopen een moeilijke of pijnlijke ervaring worden. Pijn in de gewrichten of evenwichtsverlies zijn vaak genoemde problemen bij het traplopen. Wanneer je problemen ervaart bij het traplopen kan een traplift laten installeren een goede beslissing zijn. Hierdoor kan je zonder problemen naar boven of beneden. Hier kun je meer informatie lezen over trapliften. Een traplift kan op iedere trap geïnstalleerd worden zonder dat dit ten koste gaat van het gemak.

Reacties zijn uitgeschakeld