De belangrijkste verschillen tussen stalen en aluminium kozijnen

Metalen kozijnen kunnen een unieke look geven aan je woning. Er zijn echter wel verschillen tussen de soorten metaal die je kunt gebruiken: lees hier meer over deze verschillen, en kijk voor een uitgebreid aanbod op kozijnen webshop DHK.

Stalen kozijnen

De afgelopen jaren zijn stalen kozijnen ontzettend populair geworden, vooral in de zwarte variant. Deze kozijnen, die zowel binnen als buiten een unieke look en feel aan je woning kunnen geven, kennen een groot aantal voordelen. Deze kozijnen zijn vaak erg stevig, en gaan door het gebruik van dikker metaal vaak ontzettend lang mee zonder enige gebreken te vertonen. Ook zijn ze ontzettend stevig, hetgeen in het geval van een brand of een inbraak een welkome verrassing kan zijn. Daarnaast eisen deze kozijnen vaak weinig onderhoud, hetgeen wel zo handig is, en hebben ze een hoge isolerende waarde. Reden genoeg dus om serieus te overwegen om eens te kijken naar dit type kozijn!

Aluminium kozijnen

De laatste tijd zijn er echter ook veel mensen die in plaats van stalen aluminium kozijnen kiezen. Dit voornamelijk omdat de inkoopprijs van aluminium wat lager is, of omdat ze er een net iets andere uitstraling mee willen creëren. Vaak is aluminium iets minder duurzaam dan staal, alhoewel het nog steeds erg lang meegaat, en ligt de isolatiewaarde iets lager. Maar dit alles zal ook sterk afhankelijk zijn van de gebruikte dikte van het metaal: dit heeft immers de bepalende rol bij deze eigenschappen. Bezoek deze website voor een mooie selectie van verschillende opties.

Alternatieve mogelijkheden

Er zijn echter ook alternatieven op de markt, voor mensen die deze metalen constructies te prijzig vinden of andere bezwaren hebben. Voor de tegenwoordig zo populaire industriële look kan als alternatief goed hout gebruikt worden dat vervolgens wordt gelakt en geverfd. Dit vergt echter op de langere termijn wel meer onderhoud, waar je goed over zult moeten nadenken voordat je deze kozijnen aanschaft. Een andere optie is het gebruik van kunststof. Dit is weliswaar meestal aanzienlijk goedkoper, maar heeft wel een kenmerkende uitstraling die niet iedereen bevalt. Daarnaast kan kunststof, zeker wanneer het goedkoper materiaal betreft, aangetast worden door zonlicht waardoor het verkleurd en brozer wordt. Dit is vooral het geval bij de klassieke beige of witte kozijnen, maar kan zich ook voordoen bij de gekleurde kunststof. Wat uiteindelijk de beste optie is, zal afhankelijk zijn van je wensen en budget. Het kan geen kwaad om met de verkoper vooraf te overleggen: zij kunnen je vaak van goed advies voorzien!

Reacties zijn uitgeschakeld