Houten trappen vergen net even wat meer onderhoud dan een glazen, stenen, ijzeren of met tapijt beklede trap. Het materiaal is gevoelig en om het mooi te houden is op zijn tijd een goede behandeling nodig. Het begint bij goed schuren van de trap. Dat mag overigens alleen als de treden niet vochtig zijn. Na het schuren moeten de stofresten van de treden om het hout in de lak te zetten. Daarvoor zijn drie mogelijkheden.

Ontdek de drie mogelijkheden

1. Oliën. Olie dringt in het hout en beschermt de treden daardoor tot de verste poriën. Het is een natuurproduct, waardoor het een authentiek beeld geeft. Daarnaast houdt het vuil uit het hout.
2. Beitsen. Beits is eigenlijk een olie-plus: het dringt nog dieper in het hout door, waardoor beits de planken nog meer beschermt. Bij donkerkleurige treden is het verstandig om de beits eerst op een ‘proefplankje’ uit te proberen om onverwachte verrassingen te voorkomen.
3. Vernissen. Vernis is een beschermingslaagje. Het is beschikbaar in drie kleuren: mat, hoogglans en satijn. Verstandig is het om vernis in twee tot drie lagen aan te brengen. Als vernis slijt, kan de laag opnieuw worden aangebracht.

Reacties zijn uitgeschakeld