Een open trap oogt stijlvol en ruimtelijk, maar heeft zo zijn beperkingen. Zo trekt er warmte door de traptreden heen en kan er vuil van de trap omlaag vallen. Daarnaast is een open trap gevaarlijk voor kleine kinderen en weinig geluidsdempend. Een open trap dichtmaken kan met stootborden, planken tussen de treden. Dat geeft een andere uitstraling aan de trap en een stukje geborgenheid. Ook houdt een dichte trap zonlicht tegen. Een bijkomend voordeel is dat onder de gesloten trap ruimte ontstaat voor een bergruimte.

Van een open trap een gesloten trap makenDe aanpak voor een dichte trap

Een trap dichtmaken kan met zogenoemde stootborden. Deze mdfplaten, van houtvezels en kunsthars, vullen de ruimtes tussen de treden op. Daarnaast houden de verticale verbindingsdelen de warmte in huis tegen, waardoor het minder koud wordt. Dat is vooral een probleem als een trap in de huiskamer staat. De stootborden zijn te schilderen in elke gewenste kleur. Wie toch besluit om de trap om een of andere reden open te houden, kan ook vloerverwarming installeren om de warmte beneden te laten hangen.

De kosten voor een dichte trap

Een trap laten dichtmaken kost zo’n 1000 euro. Dat is een behoorlijke prijs, maar het levert ook wat op. Zo is een besparing te verwachten op de stookkosten, omdat warmte in huis niet meer opstijgt naar boven. Ook houdt een dichte trap geluid tegen. Het is een aanrader om een vakman in te huren voor het dichtmaken van de trap. Stootborden plaatsen is een precisieklus die vraagt om een vakkundig oog.

Van een dichte trap terug naar een open trap

Open trappen komen tegenwoordig steeds vaker voor. Wie spijt krijgt van zijn keuze voor stootborden, en terug wil naar een open trap, doet er goed aan om de voor- en nadelen op een rijtje te zetten. Een dichte trap zorgt ten slotte voor minder energieverbruik, houdt energie tegen en is veiliger voor kinderen.

Reacties zijn uitgeschakeld