Hoe kan ik zelf mijn trap opknappen

Het duurt meestal maar een paar jaar voordat een houten binnentrap tekenen van slijtage begint te vertonen. De problemen beginnen vaak op de horizontale traptreden. Want dat is de plek waar het constante voetverkeer de vernislaag afslijt en kaal hout blootlegt.

Daarnaast worden de verticale stootborden ook vaak wat gehavend en soms ingedeukt doordat er herhaaldelijk tegenaan geschopt wordt. En hoewel de leuningen niet zo veel fysieke mishandeling als de treden of stootborden meemaken, duurt het vaak ook niet al te lang voordat de leuning door aangekoekt vuil en vlekkerige handafdrukken wordt ontsierd.

Deze tekenen van misbruik zijn in veel gevallen gelukkig eenvoudig in één weekend te repareren. Met zo’n traprenovatie doe-het-zelf project kan je jouw trap er zo weer snel als nieuw uit laten zien. Hieronder noemen we enkele manieren op om jouw trap zelf te op te knappen.

Beschadigde traptreden herstellen

Beschadigde traptreden zijn een veel voorkomend probleem, maar gelukkig ook gemakkelijk te verhelpen. Veel oude trappen zijn immers van afzonderlijke treden en stootborden gemaakt, waardoor ze vrij eenvoudig te demonteren zijn.

Bij loopvlak reparaties is het dus een goed idee om het betreffende loopvlak (waar mogelijk) te verwijderen om deze werkzaamheden uit te voeren. Het beschadigde gedeelte van de traptrede kan dan voorzichtig worden weggehaald en er kan een nieuw stuk hout in geplaatst worden.

Het is ook een goed idee om, voor wat extra ondersteuning, kleine houten dragers onder de herstelde gedeelten te bevestigen. Het nieuwe loopvlak moet dan gevormd en geschuurd worden, en de eventuele schroefgaten gevuld worden.

Tip: als de traptreden te veel beschadigd zijn, overweeg dan voor overzettreden te gaan.

Een krakende trap repareren

Een krakende trap is niet alleen erg irritant, maar kan ook een teken zijn dat het hout binnenin de trap tegen elkaar wrijft. Om vast te stellen waar het kraken vandaan komt, is het handig als je bij de onderkant van de trap kunt komen. Als er een duidelijke opening tussen de balken is, dan kan het voldoende zijn om de opening gewoon weer aan elkaar te schroeven.

Soms wordt de krakende trap door de verbinding tussen het loopvlak en de stootborden veroorzaakt. Gebruik in dit geval een dun strook hout, dat aan één uiteinde taps toeloopt. En lijm deze vervolgens zo dat deze de opening opvult. Tik het met een hamer op zijn plaats en gebruik de trap daarna niet totdat de lijm volledig uitgehard is.

De balusters renoveren

Bij oude trappen komen vaak hout splitsingen in de houten balusters of spindels voor. In de meeste gevallen is het vrij eenvoudig om een afzonderlijke baluster te verwijderen die gerepareerd moeten worden. Want deze balusters werden veelal in de leuning en basisrail genageld, of stevig in houten sleuven geplaatst.

De oppervlakkige scheuren en spleten zijn meestal vrij gemakkelijk te herstellen. Je kunt daar eenvoudig een sterke lijm voor gebruiken om de splitsing samen te brengen. Om deze daarna vast te klemmen totdat de lijmlaag volledig is uitgehard. Maar als de spleten erg breed zijn of de baluster volledig is afgebroken en niet meer aan elkaar gelijmd kan worden. Dan is een vervangende baluster noodzakelijk.

Er is bij de trappen specialisten of doe-het-zelf zaken een enorm assortiment van baluster en spindels verkrijgbaar. Als er echter geen exacte match gevonden kan worden, dan is een ervaren schrijnwerker of houtdraaier jouw beste optie.

Een losse leuning opknappen

Leuningen en mogelijke trappalen zijn het gedeelte van de trap waaraan het meest getrokken wordt. Deze onderdelen kunnen na verloop van tijd loskomen. Als ze er structureel nog gezond uitzien, dan is het in de meeste gevallen voldoende om de schroeven of bevestigingen te controleren die ze op hun plaats houden. Om ze hierna beter vast te draaien of er nieuwe bevestigingen aan toe te voegen.

De loopvlakken en stootborden, balusters en leuningen: een trap kan louter utilitair of een prachtig kunstwerk zijn. Als jij kleine problemen met jouw trap hebt, dan zijn die prima zelf op te lossen. Hetzelfde geldt voor het verven of lakken van je trap. Maar in alle andere gevallen heb je absoluut een professional nodig.

Reacties zijn uitgeschakeld