Een trap renoveren kan met overzettreden. Overzettreden zijn er in verschillende materialen en worden op de bestaande trap aangebracht. Het voorkomt een allerlei hak- en breekwerk. Overzettreden zijn nu kwalitatief beter dan een paar jaar geleden. Zo is de stroefheid van de toplaag een stuk beter. Kiezen voor overzettreden is een duurzame keuze, want de levensduur van het materiaal zorgt voor jarenlang plezier. Daarnaast zijn overzettreden onderhoudsvriendelijk, waardoor een trap anti-allergisch wordt.

Met overzettreden de trap renoverenDe werkwijze

Een monteur maakt voorbeelden van de treden die gerenoveerd moeten worden. Dat gebeurt met mallen. Die mallen zijn de basis voor de overzettreden. Lijm is onmisbaar voor een traprenovatie met overzettreden. Het is een product voor het vastmaken van de overzettreden en -stootborden, maar ook voor de geluidsdemping, want de lijm vormt een flexibele laag. De treden worden op maat gezaagd met een schuurmachine en vervolgens met lijm gelijmd. Dat lijmen gebeurt op de bestaande trap. De trap moet schoon zijn voor een goed resultaat. Na het lijmen van de overzetborden worden eventuele naden gekit.

Soorten overzettreden

Overzettreden zijn er in hout, laminaat, PVC en vinyl. De houten overzettrede is er eentje van samengesteld hout of massief hout. Het massieve hout is meestal eikenhout of beukenhout. Op deze laag is een kleurenolie aan te brengen voor een kleur naar keuze. Dat geldt ook voor een beschermolie. De levensduur van de gemiddelde houten overzettrede is zo’n 40 jaar. Laminaat heeft een kern van geperst hout, ook wel High Density Fiberboard (HDF) genoemd. Daardoor is laminaat erg hard en is het verschil met echt hout nauwelijks zichtbaar. Het materiaal is geluidsdempend en heeft een levensduur van 10 tot 25 jaar. PVC dempt ook geluid, het is slijtvast en goed schoon te houden. Een anti-slipstrip op een PVC-trap niet nodig. Voor een houten trap is het een aanrader om een gleuf in de trede te zagen waar een anti-slipstrip in komt te liggen.

De kleur van de overzettrede

Overzettreden zijn er, in welk materiaal dan ook, in verschillende kleuren. Dat gaat op voor de PVC- en laminaatvloeren. Wie een zwarte of witte trap wil, kan het beste kiezen voor PVC of laminaat. Het is ook een goede keuze voor gezinnen en huishoudens met huisdieren. Hout is in elke gewenste kleur te schilderen.

Reacties zijn uitgeschakeld