Een huis kopen kost vaak meer dan je verwacht. Naast de kosten van de aankoop zijn er verschillende andere kosten. Denk aan de financieringskosten en ook de kosten voor het overdragen van de woning. Daarnaast is er vaak nog wat extra geld nodig voor de verbouwing, de inrichting en de tuin. Het is prettig om het allemaal mee te financieren in de hypotheek. Wat zijn echter de mogelijkheden om extra zaken mee te financieren in de hypotheek? Wat kun je nu wel of nu juist niet meenemen in de hypotheek?
geld met bloem

Voorzichtigheid bij de banken en overheid

De overheid heeft de banken na de kredietcrisis verschillende regels opgelegd. De banken moeten die regels uiteraard precies naleven. Het is hierdoor niet mogelijk om vrij geld te lenen voor tal van zaken. Zo is de maximale hypotheek vastgesteld op 100 procent van de waarde van de woning. Er zijn echter ook nog kosten voor de taxatie, notaris en de hypotheekadviseur. De verbouwing kan wel gefinancierd worden. Denk aan een andere keuken, badkamer of traprenovatie (zie hiervoor deze website). Het inrichten van de woning moet uit eigen portemonnee voldaan worden. Het is niet mee te financieren in de hypotheek. Ook eerder afgesloten leningen kunnen vaak niet worden opgenomen in de hypotheek.

Een oplossing?

Het is belangrijk om eerst de woning te kopen. Na de overdracht is het mogelijk om te kijken naar andere financieringsvormen om zo een nieuw interieur aan te schaffen. Natuurlijk is het beter om hiervoor spaargeld voor te gebruiken. Soms kan het echter niet anders. De diepvries, koelkast of bank moet echt vervangen worden. Dan is het goed om zaken buiten de hypotheek om te financieren. Doe dit echter pas nadat de overdracht is afgerond van de woning.

Reacties zijn uitgeschakeld