werken in de bouw

Werken in de bouw is erg leuk: je doet belangrijk werk en geen dag is hetzelfde. Helaas kent dit werk ook gevaren waar je voor moet oppassen. Welke dat zijn en hoe je je ertegen beschermt (je kan bijvoorbeeld klompen kopen), lees je in dit artikel.

Waarom is werken in de bouw gevaarlijk?

Allereerst werk je in de bouw met machines als cirkelzagen en stoomwalsen. Een cirkelzaag heeft scherpe randen – die belangrijk zijn omdat je zo heel precies en eenvoudig hout op maat kunt zagen – waaraan je je flink kunt bezeren. En je wilt ook zeker voorkomen dat een stoomwals over je voeten heen rijdt. Op een bouwplaats moet ook vaak – ten behoeve van de aanleg van riolering of elektriciteitslijnen – een grote kuil gegraven worden waar je in zou kunnen vallen. Hoge gebouwen waar nog geen muren in zijn gemaakt kennen ook een risico: je kan, wanneer er geen hekken of andere barrières staan, van het gebouw vallen. Dit is een greep uit de gevaren die je kunt tegenkomen in de bouw. Je moet dus goed opletten en beschermende kleding zoals klompen kopen (waarover later meer) om je veiligheid te waarborgen.

Is werken in de bouw dan wel leuk?

Werken in de bouw is zeker leuk! Het werken met grote en krachtige graafmachines of vrachtwagens is heel gaaf. Daarnaast kun je, afhankelijk van je opleiding en ervaring, elke dag iets anders doen. De ene dag ga je misschien wel cement mengen, de andere dag graaf je een put en de dag daarop stort je beton. Afgezien van het feit dat het werk veelzijdig is, beteken je als medewerker in de bouw veel voor de maatschappij. Er is op het moment heel veel vraag naar woningen, en het groot aantal start-ups in Nederland vraagt ook om meer kantoorlocaties. Er is altijd iets om te bouwen, daarmee zijn er altijd mensen nodig die in de bouw willen werken.

Hoe kan ik mezelf beschermen tegen de gevaren?

Die verantwoordelijkheid hoef je gelukkig niet alleen te dragen, maar deel je met je werkgever en de voorman of constructeur op de bouwlocatie. Vaak zijn er ook medewerkers die specifiek belast zijn met het handhaven en bevorderen van de veiligheid op de bouwplaats. Hieronder valt met name het onderhouden van de collectieve veiligheidsvoorzieningen zoals EHBO-kisten en AED’s, maar ook hekken op plekken waar het risico op vallen aanwezig is.

Beschermende kleding

Ze kwamen al even voorbij, maar naast de collectieve voorzieningen wordt er van jou als individu ook verwacht dat je meewerkt aan een veilige werkomgeving. Het beschermen van je lichaam met goede kleding hoort daar zeker bij. Op bouwplaatsen zijn helmen en stevige schoenen of klompen vaak verplicht, afhankelijk van de eisen van de werkgever. Eventueel kunnen daar speciale brillen, handschoenen en koptelefoons aan worden toegevoegd. Als je meer wilt weten over deze speciale kleding, kijk dan zeker eens op internet of volg deze link: bezoek website.

Reacties zijn uitgeschakeld