Een goede palletwikkelaar is onmisbaar voor veel bedrijven. Het aanbod is ruim en er zijn steeds meer nieuwe wikkelaars op de markt die het wikkelen van pallets makkelijker, veiliger, sneller en goedkoper maken. Er zijn een aantal belangrijke factoren waarmee rekening gehouden moet worden bij het aanschaffen van een palletwikkelaar.

Welke palletwikkelmachine past bij de logistieke operatie?

Het is belangrijk om goed in te schatten welke capaciteit van de palletwikkelaar aansluit bij uw behoefte. Is het ter ondersteuning en blijft u ook handmatig pallets wikkelen of wilt u volautomatisch gaan? Gebeurt het wikkelen in één tempo of zit er veel verschil in drukke en rustige wikkel-dagen of uren? Bereken nauwkeurig hoe de tijd voor het wikkelen en handelen per pallet door elke machine beïnvloed wordt en hoeveel arbeid hiermee gemoeid gaat. Bereken hoeveel pallets er gewikkeld worden en ga aan de hand daarvan informatie inwinnen.
De grootte van de pallets zijn natuurlijk een belangrijke factor voor het kiezen van de juiste palletwikkelaar. Des te groter de pallets des te aantrekkelijker het is om dit door een machine te laten doen. Sommige wikkelaars kunnen zowel grote als kleine pallets verwerken. Veel palletwikkelaars hebben verschillende bedieningsfuncties die verschillende aanpassingsvermogen hebben ten opzichte van de palletmaat en hoogte.
Wikkelt uw bedrijf voornamelijk één maat pallets dan is het misschien handig een volautomatische palletwikkelaar uit te kiezen. Zijn er veel verschillende maten pallets dan kan dit ook volautomatisch maar is dit doorgaans alleen rendabel als er veel pallets gewikkeld worden.
Verder is het belangrijk om de palletwikkelaar goed te laat werken met de bestaande pallets, oprijplaten of horseshoes. Zijn er alleen houten pallets of ook pallets van piepschuim of kunststof? Als de pallets gewikkeld worden is het makkelijk om deze direct naar transport of opslagruimte te dirigeren?
De juiste palletwikkelaar is niet zo ingewikkeld te vinden (met deze tips)

Veiligheid van de palletwikkelaar

Een palletwikkelaar kan ook van grote invloed zijn op de veiligheid van stapelen. Welke soort pallets worden er gebruikt, hoe worden de pallets gestapeld, worden er voornamelijk heftrucks gebruik om de pallets te vervoeren?
De folie wordt erg strak gewikkeld rondom de pallet door een palletwikkelaar en aangezien dit machinaal of semi automatisch gebeurt is daar natuurlijk een veiligheidsrisico aan gebonden. Er zit op elke elke palletwikkelaar een sterke rem en u heeft over het algemeen de keuze uit een handmatige of mechanische rem. Bedenk en onderzoek goed welke rem het veiligst voor de operatie is.

Folie en palletwikkelaar

Er zijn veel verschillende soorten folie en niet alle palletwikkelaars kunnen alle soorten folie verwerken. Het is noodzakelijk om van te voren te evalueren welke folie-soort u wilt gebruiken. Online zijn er een aantal rekenmachines die voor de verschillende folies berekenen wat de kosten zijn voor de verschillende pallet-maten. Onderzoek ook welke folie extra veiligheid en bescherming kan bieden en eventueel een mooiere presentatie kan zijn aan uw klanten.

Kosten van de wikkelaar

Op veel nieuwe palletwikkelaars zit een garantie van een jaar. De restwaarde bedraagt als deze in goede staat is zo’n 20-30%. Bereken goed hoeveel arbeidstijd elke wikkelaar kan besparen en overleg met personeel en de leverancier of dit een juiste inschatting is. Bekijk filmpjes online van de verschillende palletwikkelaars en overweeg om misschien eerst te huren. Kijk niet enkel naar prijs maar ook naar het te behalen bedrijfsvoordeel door bijvoorbeeld schadebeperking, arbeidstijdverkorting of snellere levering.

Reacties zijn uitgeschakeld