Iedereen die regelmatig de handen uit de mouwen steekt om eens lekker te gaan klussen, maakt waarschijnlijk vaak gebruik van schroeven. Deze handige dingen kunnen bij veel klusjes goed van pas komen. Bijvoorbeeld wanneer je iets op wilt hangen of in elkaar moet zetten. Wanneer je in de bouwmarkt op zoek gaat naar nieuwe schroeven, zie je waarschijnlijk tientallen verschillende soorten liggen. Het is best logisch dat je niet altijd precies weet welke schroeven je nodig hebt. Dit artikel ligt een paar van de meest gebruikte schroeven verder toe.
klussen

Metaalschroeven

Zoals de naam al zegt, kun je metaalschroeven gebruiken voor in verschillende soorten metaal. Binnen de metaalschroeven kun je weer onderscheid maken tussen platkop- en cilinderkopschroeven. Waar platschroeven vooral gebruikt worden voor lichte verbindingen, gebruiken klussers cilinderkopschroeven liever voor wat zwaardere verbindingen.

Woodies schroeven

Klussers die verstand hebben van schroeven, kiezen doorgaans voor Woodies schroeven. Deze schroeven zijn geschikt om te gebruiken voor iedere houtsoort. Deze schroeven bevatten freesribben onder de koppen. Dit verruimt het materiaal, wat de kop beter laat verzinken. Voorboren is bij deze schroeven niet nodig, door de speciale punten die hierop zitten. Deze zorgen er namelijk voor dat de schroef gaat grijpen. Dit verkleint de kans op splijting bij het indraaien van de schroef aanzienlijk.

Houtschroeven

Deze schroeven zijn geschikt wanneer je verschillende houten onderdelen met elkaar wilt verbinden. Bovendien kun je deze schroeven ook gebruiken bij het bevestigen van hang- en sluitwerk. Ook deze schroeven zijn weer onder te verdelen in verschillende categorieën. Zo heb je schroeven met een platte kop, maar ook schroeven met een bolle- of een lenskop. Het voordeel van schroeven met een platte kop, is dat deze gelijk met het houtoppervlak komen te liggen. Bij de andere twee soorten houtschroeven is dit niet het geval.

Plaatschroeven

De laatste soort schroef die door veel klussers wordt gebruikt, is de plaatschroef. Deze schroef wordt door klussers gebruikt voor het bevestigen van dunne delen, zoals gipsplaten. De speciale gipsplaatschroeven die je hiervoor kunt gebruiken, bestaan uit roestvrijstaal. Hoewel de schroeven over een voorpunt beschikken, wordt het aangeraden om een gaatje voor te boren.

Reacties zijn uitgeschakeld